Ukrainas prezidents Petro Porošenko ir devis rīkojumu armijai nosūtīt papildspēkus uz svarīgākajām valsts austrumu un dienvidu pilsētām, gatavojoties iespējamai separātistu ofensīvai, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vienības nokomandētas uz Mariupoli, Berdjansku, Harkovu un Luhanskas apgabala ziemeļiem. Porošenko to paziņojis otrdien pēc tikšanās ar drošības dienestu vadītājiem.

Pēc svētdien notikušajām separātistu pseidovēlēšanām Porošenko norādīja, ka joprojām ir uzticīgs Minskas miera plānam, tomēr prezidents arī uzsvēra, ka varētu atcelt pieņemto likumu, kas uz trim gadiem paredz īpašu statusu un autonomiju kaujinieku kontrolētajām teritorijām.

Pašpasludinātajās "Doņeckas Tautas Republikā" (DTR) un "Luhanskas Tautas Republikā" (LTR) otrdien notika svinīgas līderu inaugurācijas ceremonijas. Par DTR vadītāju ir kļuva Aleksandrs Zaharčenko, bet LTR galva - Igors Plotņickis.

Kijeva, Eiropas Savienība (ES) un ASV šīs vēlēšanas ir nosodījušas un atzīst par neleģitīmām.

Tikmēr līdz ar vēlēšanām vērojams Krievijas militārās aktivitātes pieaugums. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs norāda, ka Krievija savelk karaspēku tuvāk Ukrainas robežām un atbalsta prokrievisksos kaujiniekus ne tikai ar apmācībām un ekipējumi, bet arī ar Krievijas speciālo spēku klātbūtni Ukrainas austrumos.

Ukraina ir paziņojusi, ka Krievija intensīvi pārvieto karaspēku uz prokrievisko kaujinieku kontrolētajiem Ukrainas reģioniem un ka Krievijas karavīri jau ir Doņeckā un Luhanskā.

Savukārt Militāri politisko pētījumu centra "Informācijas pretestība" vadītāja Dmitrija Timčuka informācija liecina, ka kaujinieki un Krievijas karavīri ir izveidojuši četras trieciengrupas, kurās ir ap 25 000 vīru.

22. oktobrī, tuvojoties separātistu "vēlēšanām",  par uzbrukuma sākumu un plāniem ieņemt vairākas Ukrainas pilsētas paziņoja pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" premjers Aleksandrs Zaharčenko. Viņa minēto pilsētu sarakstā ir arī Mariupole.

Krievijas atbalstīto un apbruņoto kaujinieku cīņas ar Ukrainas armiju valsts austrumos notiek kopš pavasara, kad aprīlī bruņotas bandas pārņēma valsts un drošības iestāžu ēkas, pasludinot Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas".

Pirms tam martā Krievijas anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Kaujas nav izdevies apturēt pamieram, kas septembra sākumā noslēgts Minskā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!