Viens vai vairāki bruņoti uzbrucēji pirmdien kafejnīcā Sidnejā, Austrālijā, sagrābuši gūstā vairākus ķīlniekus. Liecinieki vēsta par dzirdētiem šāvieniem, bet televīzijas reportāžās redzams kafejnīcas logā pacelts islāmistu karogs.

Vietējie mediji ziņo par 13 ķīlniekiem. Parādījušās arī ziņas, ka uzbrucēji varētu būt divi un ka viņiem varētu būt pašnāvnieku vestes.

Kad kopš ķīlnieku krīzes sākuma bija apritējušas sešas stundas, no kafejnīcas izdevies izbēgt trim cilvēkiem, vēsta vietējās televīzijas.

Ķīlnieki kafejnīcu pametuši pa tās sānu durvīm, kuras apsargāja nopietni bruņojušies policisti. Cik daudzi cilvēki palikuši kafejnīcā, precīzi nav zināms.

"Mēs nezinām, vai tas ir politiski motivēts [uzbrukums], kaut gan, acīmredzami, ir zināmas indikācijas, ka tā tas varētu būt," preses konferencē sacīja Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots, mudinot cilvēkus neļauties panikai.

"Politiski motivētas vardarbības būtība ir cilvēku iebiedēšana, lai viņi pārtrauktu būt viņi paši," sacīja premjers.

"Austrālija ir miermīlīga, atvērta un dāsna sabiedrība. Nekas nekad nedrīkst to izmainīt, un tāpēc es mudinu austrāliešus šodien nodoties savām ierastajām lietām kā parasti," mudināja Ebots.

Divi cilvēki, pēc visa spriežot - ķīlnieki, iepriekš Mārtinpleisas - Sidnejas centra gājēju ielas - kafejnīcas "Lindt" logā bija pacēluši karogu ar uzrakstu arābu valodā "Nav cita dieva kā vien Allāhs, un Muhameds ir viņa vēstnesis".

Kā redzams vairāku telekanālu pārraidītajos kadros, kafejnīcā kāds pusmūža vīrietis ar īsu sirmu bārdu un melnu bandanas lakatu galvā sarunājas žestikulēdams ar cilvēkiem. Arī uz viņa galvas lakata redzams uzraksts arābu valodā. Vīrietim plecos ir melna mugursoma, bet mugurā - balts T-krekls un melna veste.

Notikuma vietā ir vairāki desmiti policistu. Likumsargi norobežojuši tuvāko apkārtni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!