Austrālijas policija realizējusi valsts vēsturē liekāko pretterorisma operāciju, kuras laikā aizdomās par publisku slepkavību plānošanu arestēti 15 cilvēki, vēsta raidsabiedrība BBC.

Reidi, kuros piedalījās vismaz 800 bruņotu likumsargu, notika Sidnejā un Brisbenā. Operācija sākta, reaģējot uz islāmistu grupējuma "Islāma valsts" (IV) augsta ranga locekļa aicinājuma rīkot "demonstratīvas slepkavības", paziņoja Austrālijas premjers Tonijs Ebots.

Austrālijas prese ziņo, ka plāns paredzējis nocirst galvu kādam nejauši izvēlētam sabiedrības loceklim.

Aicinājumus uz vardarbību izteicis kāds Austrālijas pilsonis, kurš ir augsta ranga loceklis IV grupējumā un organizē teroristu organizācijas atbalsta tīklu Austrālijā, atklāja Ebots.

"Tāpēc tās nav tikai aizdomas, tas ir nodoms, un tāpēc policija un drošības aģentūras nolēma rīkoties tā, kā viņām jārīkojas," BBC citē Ebota preses konferencē teikto.

Ziņas par radikālo islāmistu plāniem nocirst galvu sabiedrības loceklim šokēs daudzus austrāliešus, tai skaitā lielāko daļu valstī dzīvojošo mēreno musulmaņu, analizē BBC. Daudzi musulmaņi nav apmierināti ar Sīrijā un Irākā notiekošo, bet nekad neķersies pie vardarbības.

Austrālija, līdzīgi kā daudzas citas valstis un Lielbritānija, ir nobažījusies par IV draudiem ne tikai ārzemēs, bet arī pašu mājās. Ebots šonedēļ paziņoja, ka uz Tuvajiem Austrumiem cīņai ar islāmistiem nosūta 600 karavīrus.

Grupējums "Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas kara plosītajā Sīrijā un pēdējos mēnešos cīņās ar Irākas valdības spēkiem ir sagrābis teritorijas arī šajā valstī. Pēdējās nedēļās grupējums ir publicējis videoierakstus ar triju Sīrijā sagūstītu ārzemnieku nogalināšanu.

Zināms, ka kopā ar džihādistu grupām Sīrijā un Irākā karo vismaz 60 austrālieši, bet 15 jau ir gājuši bojā kaujās. Aptuveni 100 Austrālijas pilsoņi aktīvi atbalsta islāmistu teroristu grupējumus, norāda policija.

Drošībniekus satrauc gan kaujās piedalījušos austrāliešu atgriešanās, gan radikāļu atbalstītāji pašu mājās. Pirmo reizi kopš terorisma trauksmes sistēmas ieviešanas 2003. gadā, trauksmes līmenis valstī ir noteikts kā "augsts", kas nozīmē, ka ir uzbrukums ir iespējams. Nākamais līmenis - "ekstrēms" – nozīmē, ka uzbrukums ir nenovēršams vai jau ir noticis.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka "Islāma valsts" vēl nesen darbojās kā "Al Qaeda" atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru "Al Qaeda" sabiedroto - grupējumu "Al Nusra" -, teroristu tīkla vadība no "Islāma valsts" norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto atzina "Al Nusra".

"Islāma valsts" kaujās izmanto ASV armijas ieročus un bruņojumu, ko dumpiniekiem Sīrijā piegādājusi Saūda Arābija, liecina šomēnes publicētais Lielbritānijas Konfliktu bruņojuma izpētes organizācijas ziņojums.

ASV sniedz gaisa atbalstu Irākas un kurdu spēkiem, bombardējot IV kaujinieku pozīcijas Irākā. ASV prezidents Baraks Obama ir norādījis, ka vajadzības gadījumā IV tiks bombardēti arī Sīrijas teritorijā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!