Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents noteicis aizliegumu uz Krimu eksportēt visa veida preces, tehnoloģijas un pakalpojumus, raksta BBC. Jaunie ierobežojumi paredz arī papildus sankciju noteikšanu vairākiem Krievijas un Ukrainas uzņēmumiem.

Obama norāda, ka šis solis tikai vēlreiz apliecina, ka ASV nekad neatzīs Krimas anekesiju. Līdzīgus ierobežojumus šonedēļ jau noteica Eiropas Savienība, kā arī papildus sankcijas piektdien noteica Kanāda.

"Rīkojums ir paredzēts, lai ieviestu skaidrību tām ASV kompānijām, kas šajā reģionā darbojas un vēlreiz apstiprinātu, ka ASV nepieņems Krievijas okupāciju un mēģinājumu anektēt Krimu," paziņoja Obama.

Papildus jau iepriekš noteiktajam, ASV pilsoņi vairs nevar iegādāties nekustamo īpašumu, vai uzņēmumus Krimā, kā arī pussalā dibināt jaunus uzņēmumus.

Tāpat jaunās sankcijas ietver 24 ukraiņu un krievu indivīdus, kā arī vairākas kompānijas, kuru darbība destabilizē situāciju Krimā. Citu starpā tās ietver Krievijas investīciju grupu "Marshall Capital Partners", kā arī motociklistu klubu "Night Wolves".

ES šonedēļ noteiktās sankcijas savukārt paredz visu investīciju Krimā aizliegumu, kā arī aizliegta līdzdalība Krievijas gāzes un naftas meklēšanas ekspedīcijās Melnajā jūrā. Tāpat visiem ES kruīza kuģiem noteikt aizliegums piestāt pussalas ostās.

Gan Eiropas Savienības, gan ASV līderi norādīja, ka joprojām aicina Krieviju pārtraukt agresiju Ukrainā. Krievijas ārlietu ministrs atbildē norādījis, ka šādas sankcijas tikai iezīmē normālu uzņēmējdarbības attiecību pārtraukšanu uz ilgu laiku.

Jau ziņots, ka pēc pussalas aneksijas prokrieviskie separātisti pārņēma daļu Doņeckas un Luhanskas apgabalu Ukrainas austrumos un pasludināja neatkarību, kuru gan nav atzinusi neviena valsts, arī Krievija.

Kopumā Krievijas radītajā konfliktā bojā gājuši jau aptuveni 4700 cilvēki, bet ap miljonu bijuši spiesti pamest savas mājas.

Piektdien cīņās Ukrainas austrumu reģionos bojā gājuši pieci ukraiņu karavīri, kas ir lielākai militāro upuru skaits kopš pamiera izziņošanas 9. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!