Foto: Kadrs no filmas
Pēdējā laikā internetā publicēti vairāki video, kuros promaskaviskie kaujinieki dižojas ar panākumiem kaujās un izrāda sagūstītos, kā arī nogalinātos ukraiņu karavīrus. Šie ieraksti varētu arī kalpot par pierādījumiem kara noziegumos.

Plašu rezonansi ieguvis video, kurā labi pazīstamais kaujinieku komandieris ar segvārdu "Givi" fiziski un psiholoģiski pazemo kaujās Doņeckas lidostā sagūstītus Ukrainas karavīrus. Gūstekņi tiek norauti no tanka un noguldīti dubļos. "Givi" ar acīmredzamu gandarījumu tad jautā karavīriem, vai viņi zina, kas viņš ir.

Tad karavīriem tik nogrieztas uzšuves no virsjakām, liekot gūstekņiem tās apēst. Ierakstā, kurš izskatās profesionāli filmēts un montēts, redzami arī kritušie ukraiņi, kas tiek no automašīnas nomesti zemē.

Pēc tam gūstekņi ar aizsietām acīm tiek sadzītu furgonā un aizvesti. Tālāk seko sagūstīto "kiborgu" gājiens pa Doņeckas ielām promaskavisko kaujinieku līdera Aleksndra Zaharčenko vadībā. Viscaur ierakstam redzams, kā klāt ir Krievijas TV reportieri.

Pēdējā laikā publicētajos video ir redzami rupji Ženēvas konvenciju pārkāpumi, uzskata Kijevā bāzētā Pilsonisko brīvību centra vadītāja Oleksandra Matvijčuka, norādot, ka viņa jau gatavo materiālus, lai sāktu kriminālvajāšanu.

"Mēs lejupielādējam, aprakstam un arhivējam katru video," viņa stāsta "Radio Brīvā Eiropa".

Tikmēr sociālais psihologs Viktors Puškars ierakstus raksturo kā "mēģinājumu iebiedēt Ukrainas karavīrus un sēt paniku ukraiņos", tomēr rezultāts var izrādīties pretējs.

"Šajā gadījumā, es domāju, ka video būs pretējs efekts: ja jūs to darāt ar mūsējiem, mums nāksies atbildēt ar tādiem pašiem līdzekļiem," eksperts stāsta medijam.

Starp citiem pēdējā laika kaujinieku uzņemtajiem video izceļams ieraksts (Uzmanību - nepatīkami skati), kurā pēc Krasnij Partizan ciema krišanas kaujinieku rokās redzami pie ēkas sienas rindā sēdoši ukraiņu gūstekņi. Līdzās septiņiem karavīriem zemē guļ divi vīri, kas šķiet nāvējoši ievainoti, kā arī divi jau miruši karavīri. Vēlāk ierakstā dažus metrus tālāk tiek parādīts vēl viens nogalināts karavīrs.

Blogā "Ukraine@war blog" tiek norādīts uz ložu caurumiem ēkas sienā vietā, kur varētu būt sēdējuši zemē guļošie karavīri. Kopā ar redzamām svaigām asinīm un lodes ievainojumu viena karavīra galvā, tas varētu liecināt, ka gūstekņi ir nošauti jau pēc padošanās, norāda blogs.


Kritiķi tikmēr apšauba šo versiju, uzsverot, ka notiek kaujas un ložu caurumi sienā var arī nebūt svaigi.

Tikmēr video redzams, ka ievainotajiem netiek sniegta medicīniskā palīdzība, turklāt filmētājs pratina arī karavīru, kurš guļ zemē un knapi var parunāt. Nākamajā video no šīs pašas sērijas vismaz viens ievainotais jau ir miris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!