Grieķijas parlamenta vēlēšanās uzvaru guvusī kreiso ekstrēmistu partija SYRIZA, kuras vadītā valdība jau pirmajā darba dienā bloķējusi Eiropas Savienības (ES) ziņojumu par jaunām sankcijām pret Krieviju, ir cieši saistīta ar par Kremļa ideologu uzskatīto krievu filozofu Aleksandru Duginu, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Lai gan daudziem Eiropas vērotājiem uzreiz bija skaidrs, ka SYRIZA un labējās partijas "Neatkarīgie grieķi" koalīcija sagraus Eiropas Savienības (ES) trauslo solidaritāti, nosodot Krievijas agresiju Ukrainā, šo partiju simpātijas pret Krieviju tālu pārsniedz vispārējo noskaņojumu Grieķijā, uzskata Eiropas galēji labējo kustību pētnieks Antons Šehovcovs.

"Prokrievisks noskaņojums Grieķijā ir visumā izplatīts. Bet šīs divas partijas – to ārpolitika ir klaji, atklāti prokrieviska. Un fakts, ka jaunās valdības premjerministra Alekša Cipra pirmie kontakti bija ar Krievijas vēstnieku Grieķijā, nozīmē, ka, iespējams, viņi mēģinās izveidot daudz nozīmīgāku sadarbību ar Krieviju," stāsta Šehovcovs.

2014. gada decembrī krievu hakeru grupas "Šaltai Baltai" nopludināta elektronisko vēstuļu sarakste norāda uz SYRIZA biedru saikni ar Krievijas filozofu, vēsturnieku un politologu Aleksandru Duginu, kurš tiek uzskatīts par Kremļa "ekspansijas ideologu" un Krimas okupācijas "smadzenēm". Sarakstē iesaistīts arī ar krievu oligarhs Konstantīns Malofejevs, kurš, domājams, lielā mērā ir finansējis separātistu kustību Ukrainā.

Foto: Aleksandrs Dugins

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Informācija iegūta no tuva Dugina drauga un viņa veidotās Eirāzijas kustības amatpersonas Georgija Gavriša sarakstes. Daudzas vēstules norāda uz Dugina un Malofejeva centieniem izveidot Krievijai draudzīgu Eiropas politiķu loku, skaidro "Radio Brīvā Eiropa".

Vairāki desmiti vēstuļu atklāj sarunu starp Gavrišu un SYRIZA cilvēkiem, norāda mediju investors un blogeris Kristo Grozevs, kurš specializējies Austrumeiropas informācijas jautājumos.

Vēstulēs redzama "ļoti cieša sadarbība stratēģijas, sabiedrisko attiecību jautājumos un tā tālāk", uzsver Grozevs, papildinot, ka SYRIZA varētu ar Duginu un Gavrišu konsultēties par partijas politiskajām nostādnēm.

Gavrišs vairākus gadus (līdz 2013.) dzīvojis Grieķijā. "Šos piecus gadus viņš acīmredzot strādāja kā Dugina pilnvarotais, meklējot līdzīgi domājošus un atsaucīgus politiķus, un sabiedriskās figūras, lai iesaistītu tās Dugina Eirāzijas ideoloģijā pret atlantismu," stāsta Grozevs.

Viena no sarakstē iesaistītajām personām ir grieķu intelektuālis un SYRIZA padomnieks Nikolas Laos, kuram ir biznesa saiknes ar Krieviju. Vienā no nopludinātajām vēstulēm Laos raksta Duginam: "Es ļoti labi zinu, kā strādā ienaidnieks, un ar tavu patronāžu es varu dot efektīvu un spēcīgu prettriecienu."

Kādā citā vēstulē pieminēta labējās partijas "Neatkarīgie grieķi" līdera un tagadējā Grieķijas valdības aizsardzības ministra Panosa Kamenosa došanās uz Krieviju "personīgu iemeslu dēļ".

Pēc mēneša Kamenosa dibinātais Ģeopolitikas pētījumu institūts (Atēnās) noslēdza "saprašanās memorandu" ar ietekmīgo Krievijas Stratēģisko pētījumu institūtu (RISI). RISI līdz 2009. gadam bija daļa no Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta (SVR), bet tad nokļuva Krievijas prezidenta pakļautībā. Institūtu vada atvaļināts SVR ģenerālleitnants Leonīds Rešetņikovs.

Dugins ir saistīts arī ar Grieķijas jauno ārlietu ministru Niku Kociju. 2013. gada aprīlī Kocijs, būdams Pirejas Universitātes profesors, uzaicināja Duginu nolasīt lekciju par starptautisko politiku un Eirāzijas vīziju.


Priekšlasījuma laikā Dugins skaidroja, ka Grieķijai nav jāpievienojas Krievijas vadītajai Eirāzijas Savienībai, bet jāstrādā pie "Eiropas arhitektūras" un jārada "Eiropas identitātes austrumu pols" kopā ar Serbiju un citām valstīm.

Dugins šādās aktivitātēs Eiropā ir iesaistīts jau gadiem, stāsta Kijevas Mohila akadēmijas profesors Andreass Umlands. "Viņš jau vairāk nekā 20 gadus ir cieši saistīts ar pilna spektra labējiem intelektuāļiem Francijā, Itālijā, Beļģijā, Lielbritānijā," atklāj profesors. Tomēr šī aktivitāte nav izteikti publiska, jo tā vairāk notiek publikāciju līmenī, pseidoakadēmiskajās un intelektuāļu aprindās, viņš paskaidro.

Šī darbība nepanāca lielu vilkmi, līdz Dugina pūliņos netika iesaistīts miljardieris Konstantīns Malofejevs – konservatīvs pareizticīgais krievu nacionālists.

2014. gada 20. februārī Dugins nosūtījis Malofejevam atgādinājumu, kurā uzskaitīti galvenie potenciālie partneri Rietumeiropā. Dugins pārliecinājis Malofejevu iesaistīties, lai "radītu elitāru politiķu klubu, kas atbalsta Krievijas kursu", stāsta Grozevs.

2014. gada maijā slepenā konferencē Vīnē Dugins un Malofejevs uzņēmis šīs draudzīgās kustības, tai skaitā SYRIZA pārstāvjus, ziņoja mediji. Te Krievijas aktīvisti tikušies ar galēji labējām partijām – Austrijas Brīvības partiju, Bulgārijas "Ataka" un Francijas Nacionālo fronti.

E-pasta sarakstē nav tiešu norāžu, ka Dugins un Malofejevs sniegtu finansiālo vai materiālo atbalstu SYRIZA un citām partijām, bet Dugina un Gavriša vēstulēs pie saņēmējiem bieži pievienoti Malofejevam tuvi cilvēki, uzsver Grozevs.

Blogeris atklāj, ka viņu pārsteidzis lielais "misticisma" apjoms grieķu un Dugina ļaužu sarakstē. Piemēram, Laos un Gavrišs pastāvīgi runā par "brīvmūrniekiem Grieķijas politiskajā vidē, kas pēc definīcijas, viņuprāt, ir lielākie Krievijas kursa ienaidnieki", stāsta Grozevs.

Kijevas profesors Umlands politologa Dugina vīziju raksturo kā "radikālu pretrietumnieciskumu", kas iekļauts "fašisma programmā".

"Viņš ir fašists," ir pārliecināts Umlands. "Viņš popularizē ideoloģiju par Krievijas nācijas atdzimšanu jaunā Eirāzijas tautā un pilnīgu visas pasaules un Krievijas iekšpolitikas pārstrukturizēšanu. Viņš pagātnē ir slavējis SS. Viņš ir divdomīgi izteicies par Trešo reihu, Itālijas fašismu, Vācijas nacismu. Viņš arī pats sevi pieskaita fašisma tradīcijai," uzsver Umlands.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!