Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijai būs vadošā loma NATO ātrās reaģēšanas spēkos, kas tiks izvietoti Austrumeiropā, piektdien pavēstīja aizsardzības ministrs Maikls Falons.

Lielbritānija uz šo reģionu nosūtīs 1000 karavīru un četrus iznīcinātājus "Typhoon", kas Baltijas valstīs veiks gaisa telpas patrulēšanu, sacīja ministrs.

Britu karavīri darbosies divos reģionālajos štābos Polijā un Rumānijā, kā arī spēku izvēršanas atbalsta vienībās Baltijas valstīs, Polijā, Rumānijā un Bulgārijā.

NATO autoritāte drošības izaicinājumu priekšā ir atkarīga no tā, kā "visi veic savu daļu" centienos īstenot pērn attiecībā uz bruņoto spēku nostiprināšanu Velsas samitā pieņemtos lēmumus, sacīja ministrs.

"Spēcīgi vārdi ir jāatbalsta ar stingru rīcību," viņš norādīja.

NATO aizsardzības ministri ir pulcējušies Briselē, lai spriestu par "Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības" izveides detaļām. Tā agresijas gadījumā īstenos NATO pirmo atbildi.

Sagaidāms, ka to veidos aptuveni 5000 NATO valstu karavīri. Tās vadošajām vienībām būtu jābūt gatavām divu dienu laikā.

Lielbritānija būs šīs vienības vadošā valsts 2017.gadā un vēlāk piedalīsies tajā rotācijas kārtībā, sacīja ministrs.

Britu iznīcinātāji "Typhoon" kopā ar Norvēģijas lidmašīnām veiks Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanu no maija līdz augustam.

Alianses politiskie līderi un militārie plānotāji tagad uzskata, ka Krievijas īstenotā Krimas okupācija un agresija Austrumukrainā ir kas vairāk par pagaidu krīzi Maskavas un Rietumu attiecībās, norāda BBC.

Krievija pagājušā februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā pagājušajā nedēļā ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos šobrīd atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Atbilstoši vēstnieka teiktajam Austrumukrainā ir arī 235 Krievijas tanki, 720 bruņutransportieri un 263 artilērijas sistēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!