Foto: AFP/Scanpix

Situācija Austrumukrainā ir ļoti nestabila, un ceļš uz pilnīgu mieru būs ārkārtīgi sarežģīts, it īpaši saistībā ar situāciju Debaļcevē, atsaucoties uz Vācijas kancleres Angelas Merkeles paziņojumu pirmdien vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

"Situācija ir nestabila. Tas nav negaidīti, daļēji saistībā ar situāciju Debaļcevē," preses konferences laikā Berlīnē teikusi Merkele. "Visu laiku bijis skaidrs, ka darāmā vēl ir daudz. Un es vienmēr esmu teikusi - nav garantiju, ka tam, ko cenšamies paveikt, būs rezultāti. Tas būs ārkārtīgi sarežģīts ceļš."

Bažas par nerimstošajām cīņām Debaļcevē paudusi ne tika Vācijas kanclere, bet arī Francijas un Ukrainas prezidenti. Visu trīs valstu līderi norādījuši, ka Eiropas drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvjiem jānodrošina "brīva piekļūšana" Ukrainas austrumu reģioniem, lai viņi varētu veikt uguns pārtraukšanas režīma monitoringu.

Jau ziņots, ka kopš Ukrainā 15.februāri spēkā stājās Minskā panāktā pamiera vienošanās, prokrieviskie kaujinieki 112 reizes apšaudījuši un uzbrukuši Ukrainas spēku pozīcijām. 88 no triecieniem bijuši pa stratēģiski svarīgo Debaļceves pilsētiņu un kopš pamiera sākuma krituši četri Ukrainas karavīri, bet 21 ievainots.

Vēstīts, ka svētdien pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas (DTR) kaujinieki pieprasījuši Ukrainas armijas 40.motorizētā kājnieku bataljona "Krivbass" karavīriem pie Debaļceves līdz pulksten 23. padoties un pamest savas pozīcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!