Foto: Reuters/Scanpix
Polijā uz politiskās skatuves raujas jauna prokrieviska partija "Zmiana", kas šogad vēlēšanās varētu saņemt 12% atbalstu no vēlētājiem, vēsta portāls "euobserver.com".

"Zmiana" poliski nozīmē "pārmaiņas". Partija atbalsta Krievijas prezidenta Vladimiru Putinu, redzot Krieviju kā sabiedroto gan Polijai, gan Eiropas Savienībai (ES), tāpat partija krasi iestājas pret ASV īstenoto politiku.

"Zmiana" līderis Mateušs Piskorksis ne tikai noliedz Krievijas agresiju Ukrainā, bet arī atbalsta prokrieviskos separātistus un uzskata, ka Krimas tā sauktais referendums, ko ES un ANO uzskata par nelikumīgu, bijis taisnīgs un likumīgs. Viņaprāt, līdzšinējā Polijas valdība ir "uzbrūkoša" un vērsta pret Krievijas politiku.

Politologs Rafals Čvedoruks portālam norāda, ka Polijā, kur valdība krasi iestājas pret Krievijas prezidenta Putina īstenoto politiku, "Zmiana" raušanās pie varas varētu būt pārsteigums, taču tam tā nevajadzētu būt, jo "Polijas sabiedrība nav vienota, kad runa ir par valdības sniegto atbalstu Ukrainas ārpolitikā". "Attieksme pret Krieviju atšķiras," skaidro Čvedoruks.

Ekspertu vidū tiek uzskatīts, ka "Zmiana" ir Putina propagandas produkts. "Mums jābūt ļoti modriem un jāseko līdzi, kas finansē šīs personas un kuru labā viņi strādā," uzskata Polijas ārlietu ministrs Gžegožs Shetina.

Partiju nonākusi Polijas Nacionālās drošības padomes redzeslokā, līdz šim nav atrasti nekādi pierādījumi, ka partiju finansētu Krievija. "Apgalvojumi, ka "Zmiana" vada Kremļa aģenti, ir daļa no politiskās cīņas," pārliecināts ir Čvedoruks. "Manuprāt, Polijā ir cilvēki, kam ir pozitīvs viedoklis par Krieviju un Putinu. "Zmiana" tikai atbild šai politiskajai noskaņai."

Nesen veiktas aptaujas liecina, ka daļa sabiedrības atbalsta jauno partiju, 12% vēlētāju varētu nobalsot par šo partiju.

Kā ziņots, partija "Zmiana" dibināta februāra beigās. Polijā tika aizliegts no Ukrainas iebraukt vairākiem Krievijas atbalstīto teroristu vadoņiem, kuri bija uzaicināti uz jaundibinātās prokrieviskās partijas "Zmiana" pirmo kongresu.

Uzaicināto vidū bija arī Aleksandrs Kofmans, kurš uzdodas par teroristu pašpasludinātās tā dēvētās Doņeckas tautas republikas "ārlietu ministru".

Partijas kongresā Piskorskis paziņoja, ka teroristi Ukrainā cīnoties pret "fašistisko režīmu".

Piskorskis iepriekš darbojās partijā "Pašaizsardzība", kas savus ziedu laikus piedzīvoja no 2001. līdz 2007.gadam un no 2005. līdz 2007.gadam bija pārstāvēta valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!