Foto: AFP/Scanpix

Ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti Sīrijas nemiernieki pēc garas kaujas pārņēmuši savā kontrolē nozīmīgu aviobāzi valsts rietumu provincē Idlibā, atsaucoties uz Sīrijas valsts televīziju, ziņo raidsabiedrība BBC.

Abū ed Duhūras aviobāze gandrīz divus gadus atradās lielāko provinces daļu pārņēmušo nemiernieku ielenkumā. Domājams, ka uzbrukumu rīkojusi islāmistu nemiernieku koalīcija, kurā ir arī ar "Al Qaeda" grupējums "Al Nusra".

Sīrijas karavīri ir "evakuējušies no savām pozīcijām un pārvietojušies uz citurieni", paziņoja valsts televīzija. Līdz ar to valdības spēki ir pilnībā padzīti no provinces.

Kopš marta nemiernieki ir ieņēmuši vairākas provinces pilsētas, tai skaitā galveno pilsētu Idlibu un stratēģiski svarīgo Žisr eš Šugūru.

Augusta beigās nemiernieki, izmantojot pašnāvniekus spridzinātājus, ieņēma ieeju bāzē un vairākus priekšposteņus.

Nemiernieku rokās nu atrodas gandrīz visa Idlibas province, izņemot divus pārsvarā šiītu apdzīvotus ciemus, kurus aizsargā valdību atbalstoši kaujinieki.

Idlibas provinces pilnīga zaudēšana ir kārtējais trieciens Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam, kura spēki ar dažādām nemiernieku grupām karo jau četrus gadus.

Konfliktā bojā ir gājuši vismaz 240 000 cilvēku. Nemieri sākās ar pret valdību vērstiem protestiem, taču pēc režīma vēršanās pret demonstrantiem pārauga pilsoņu karā.

Tagad konflikts ir izvērties kompleksā vairāku fronšu karā starp režīmu, džihādistiem, nemierniekiem, kurdiem un ASV vadīto koalīciju, kas rīko gaisa triecienus grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!