Džihādistu grupējums "Islāma valsts" sagrābis vairākas daļas pēdējā valdības līdz šim kontrolētajā lielajā naftas laukā, pirmdien paziņoja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR), norādot, ka objektā naftas ieguve apturēta.

""Islāma valsts" ir ieņēmusi vairākas Džazalas naftas lauka daļas, bet režīms neļauj tai ieņemt pārējo," paziņoja SOHR vadītājs Rami Abdelrahmans.

"Islāma valsts" uzbrukuma dēļ Homsas provinces naftas laukā ražošana ir apturēta, tuvojoties džihādistiem, darbinieki naftas lauku pametuši, norādīja SOHR vadītājs.

"Islāma valsts" arī sagrābusi naftas laukam līdzās esošo Džazalas pilsētu, bet sociālajos medijos publicējusi paziņojumu, ka pilsēta "ir atbrīvota".

Džazalas naftas lauks, kur vēl nesen tika iegūti aptuveni 2500 barelu dienā, bija pēdējais valdības līdz šim kontrolētais lielais naftas lauks. Tiesa gan, valdībai ir pieejama nafta, kas tiek iegūta Sīrijas kurdu kontrolētajos apvidos.

Džazala arī iepriekš gājusi no rokas rokā. "Islāma valsts" to uz neilgu brīdi sagrāba jūnijā, bet valdības karaspēkam to izdevās atgūt.

Kopš pilsoņkara sākuma 2011.gadā naftas ieguve Sīrijā ir jūtami sarukusi.

2014.gada beigās tā bija nokritusies līdz 9329 bareliem dienā. Salīdzinājumam, pirms kara tie bija 380 000 barelu dienā.

"Islāma valsts" sagrābusi daudzus Sīrijas bagātākos naftas laukus, pamatā Deir ez Zoras provincē valsts austrumos.

Hasakas provincē, valsts ziemeļaustrumos, kurdu spēki kontrolē lielo Rmeilanas naftas lauku un pirmo reizi veic tur jēlnaftas rafinēšanu.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 000 cilvēku.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējumam lojalitāti apliecinājuši arī radikāļu bruņotie formējumi Lībijā un Ēģiptē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!