Foto: AP/Scanpix

Augsta ranga priesteris no Polijas, kurš strādā Vatikānā, sestdien paziņoja, ka ir gejs, sakot, ka vēlas mest izaicinājumu baznīcas paranojai par homoseksuālismu pirms nozīmīgas Romas katoļu baznīcas sinodes.

Divās atsevišķās intervijās Itālijas laikrakstam "Corriere Sera" un izdevuma "Newsweek" Polijas versijai tēvs Kšištofs Olafs Haramsa, kurš strādā Vatikāna birojā katoliskās dogmas aizsargāšanai, atklāja, ka kopā ar partneri praktizē homoseksuālismu.

43 gadus vecā priestera, kurš strādā Vatikāna Ticības doktrīnas kongregācijā, paziņojums publicēts dienu pirms bīskapu sinodes, kurā plānots runāt par baznīcas attieksmi pret vairākiem jautājumiem, tostarp homoseksualitāti.

"Zinu, ka man būs jāatsakās no savas kalpošanas, kas ir visa mana dzīve," viņš teica Itālijas laikrakstam.

"Zinu, ka baznīca mani uzskatīs par tādu, kurš nezina, kā pildīt savu pienākumu [palikt šķīstam], kurš ir apmaldījies un kurš pat nav bijis ar sievieti, bet gan ar vīrieti!" sava atklātuma sekas komentēja Haramsa.

Viņš norādīja, ka savu seksuālo orientāciju publiskot nolēmis, jo uztraucas par baznīcas attieksmi pret homoseksuāļiem, kas ko viņš raksturoja kā "ačgārnu" attieksmi.

"Ir laiks baznīcai atvērt acis ticīgajiem homoseksuāļiem un saprast, ka tās piedāvātais risinājums - pilnīga atturība un dzīve bez mīlestības - nav cilvēcīga," teica garīdznieks.

"Es to nedaru, lai varētu dzīvot ar savu partneri, es to daru sev, savai kopienai un baznīcai. Tas ir daudz dziļāks lēmums, kas radies no mana uzskata par to, ko aizstāv baznīca," viņš piebilda.

Baznīcas attieksme pret homoseksualitāti ir "ačgārna salīdzinājumā ar zināšanu līmeni, kādu ir sasniegusi cilvēce", Haramsa teica laikrakstam.

"Garīdzniecība ir lielā mērā homoseksuāla, un diemžēl tā ir arī homofobiska līdz pat paranojas līmenim, bet to paralizē spējas pieņemt pašai savu seksuālo orientāciju trūkums," tēvs Haramsa sacīja "Newsweek" izdevumam Polijā.

"Baznīca, pamosties, beidz vajāt nevainīgos," viņš aicināja, uzstājot, ka viņa mērķis ir palīdzēt katoļu baznīcai.

"Mana atzīšanās ir lūgums sinodei, ka baznīcai ir jāizbeidz paranojas pilnas darbības pret seksuālajām minoritātēm," viņš paziņoja.

Haramsa teica, ka viņam vienmēr ir bijušas homoseksuālas jūtas, bet sākotnēji viņš tās mēģinājis noraidīt un pieņemt to, ko baznīca viņam ir "uzspiedusi - homoseksualitāte nepastāv".

Tad viņš sevi piespiedis mācīties un lūgties, un apzināties, bet beigās panācis mieru ar sevi, satiekot partneri, kas palīdzēja viņam "bailes pārvērst mīlestības spēkā".

Pēc tam viņš jutis, ka ir "kļuvis par labāku priesteri, kas var sniegt labākus sprediķus un labāk palīdzēt citiem", Haramsa teica Itālijas laikrakstam.

Vatikāns sestdien nosodīja Polijas priestera atzīšanos, sakot, ka tā ir "ļoti nopietna un bezatbildīga".

Vatikāna preses pārstāvis norādīja, ka priesteris nevarēs turpināt darbu augstajā amatā Vatikāna hierarhijā un viņa nākotni priestera amatā izlems viņa bīskaps.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!