Foto: AFP/Scanpix

Ukraina ar jaunā gada pirmo dienu kļuvusi par ANO Drošības padomes nepastāvīgo dalībvalsti.

"Šodien sākas Ukrainas dalība ANO Drošības padomē. Mēs zinām miera un taisnīguma cenu," tviterī ierakstījis Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Ukraina Drošības padomes dalībvalsts pienākumus veiks līdz 2017. gada 31. decembrim.

Līdz ar Ukrainu par Drošības padomes nepastāvīgajām dalībvalstīm kļuvušas vēl četras citas valstis - Japāna, Senegāla, Ēģipte un Urugvaja.

Tās nomainījušas Lietuvu, Jordāniju, Nigēriju, Čadu un Čīli, kas darbam Drošības padomē bija izraudzītas uz 2014. un 2015. gadu.

Drošības padomē ir 15 dalībvalstis. Piecas no tām ir pastāvīgās dalībvalstis, un tām ir veto tiesības.

Nepastāvīgo padomes dalībvalstu "piecinieks", kura vidū ir arī Ukraina, tika noteikts balsošanas rezultātā 15. oktobrī ANO Ģenerālajā asamblejā.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienības, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!