Foto: AP/Scanpix

Ukrainā ir demontēti vairāk nekā 800 pieminekļu bijušajam padomju vadonim Vladimiram Ļeņinam, paziņoja Ukrainas Nacionālās atmiņas institūta vadītājs Volodimirs Vjatrovičs.

"Līdz šai dienai Ukrainā ir demontēti vairāk nekā 800 Ļeņina pieminekļu," teikts otrdienas vakarā publicētā Vjatroviča intervijā Ukrainas televīzijas 5. kanālam.

Vjatrovičs noraidīja apgalvojumus, ka ar dekomunizācijas ieganstu tiekot iznīcināti objekti ar māksliniecisku vērtību. Viņš uzsvēra, ka spēkā esošs likums par dekomunizāciju ir devis iespēju saglabāt šādus objektus.

Vjatrovičs tomēr atzīmēja, ka stihiskā dekomunizācija, ka sākās Ukrainā vēl pirms attiecīgā likuma pieņemšanas, nav beigusies. "Likums par dekomunizāciju deva iespēju demontēt un saglabāt muzejos to, kam ir kaut kāda mākslinieciska vērtība, pretējā gadījumā tā būtu stihiska dekomunizācija, kas Ukrainā vēl arvien turpinās," sacīja Vjatrovičs.

Viņš atzīmēja, ka padomju daiļrades paraugi var tikt demontēti un eksponēti īpašās vietās. "Mēs varam parādīt padomju pagātni īpašos muzejos, parkos, bet mēs nevaram izdarīt tā, lai šī padomju pagātne dzīvotu starp mums, jo tā mūs deformē," uzsvēra Nacionālās atmiņas institūta vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!