Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidenta vēlēšanu demokrātu priekšvēlēšanās Aiovā uzvarējusi bijusī pirmā lēdija un valsts sekretāre Hilarija Klintone, kas ar niecīgu balsu skaitu pārspējusi savu galveno sāncensi senatoru Bērniju Sandersu, liecina otrdien beidzot publiskotie balsu skaitīšanas rezultāti.

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc visās vēlētāju sapulcēs nodoto balsu apkopošanas, Klintone ieguvusi 49,8% balsu, bet Sanderss - 49,6% balsu.

Saskaņā ar Aiovas priekšvēlēšanu kārtību štata delegāti, kas demokrātu konventā izraudzīsies partijas kandidātu startam prezidenta vēlēšanās, tiek sadalīti proporcionāli katra pretendenta iegūtajam balsu skaitam.

Kā ziņots, Klintones kampaņas štābs par viņas uzvaru paziņoja vēl pirms oficiālo rezultātu pasludināšanas.

Tomēr šie rezultāti liecina, ka Klintoni, kas visu līdzšinējo kampaņas laiku neapstrīdami dominēja starp pārējiem demokrātu pretendentiem, sagaida nopietna cīņa un ka Sanderss, kas Senātā pārstāv Vermontu un sevi dēvē par "demokrātisko sociālistu", būs viņai sīvs pretinieks.

Kā norādīja demokrātu Aiovas nodaļas priekšsēdētājs Endijs Makvairs, šī bijusi vislīdzvērtīgākā cīņa visā štata demokrātu priekšvēlēšanu vēsturē.

Kā ziņots, republikāņu nometnē Aiovā uzvarējis ultrakonservatīvais senators no Teksasas štata Teds Kruss, sīvā konkurencē pārspējot nekustamo īpašumu magnātu Donaldu Trampu un senatoru no Floridas štata Marko Rubio.

Kruss saņēmis 27,7% balsu, Tramps - 24%, Rubio - 23%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!