Lielbritānijā arheologi, strādājot mazas bronzas laikmeta apmetnes izrakumu vietā netālu no Kembridžas, atraduši vienu no negaidītākajām senlietām - riteni, raksta "Atlas Obscura".

Pie apmetnes trešās ēkas arheologi atraduši koka riteni, kurš reiz bijis uzlikts uz koka dēļiem. Tas ir lielākais un vislabāk saglabātais bronzas laikmeta ritenis, kāds Anglijā jebkad atrasts. Tas joprojām ir gandrīz pilnībā apaļš, turklāt tā iekšiene ir palikusi neskarta un ritenī joprojām atrodas iestiprināta rumba.

Atradums darināts no ozolkoka dēļiem, un izrakumu vadītājs Marks Naits medijiem atklājis, ka ritenis pēdējoreiz varētu būt bijis ienests iekštelpās remontu veikšanai. Zinātnieki tajā uzgāja arī nelielu apaļu caurumu, kuru, visticamāk, 20. gadsimtā izurbuši kādi citi arheologi vai ģeologi, nemaz nenojaušot, ka skāruši šādu retumu.

Ritenis atrasts vienā no nozīmīgākajām līdz šim atrastajām Lielbritānijas bronzas laikmeta apmetnēm, kura jau nodēvēta par britu Pompejiem. Līdz šim tikai viens Anglijā atrasts ritenis ir vēl senāks, taču tas ir daudz mazāks un saglabājies sliktākā stāvoklī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!