Foto: LETA

Eiropas Savienības (ES) un Turcijas šodien panāktā vienošanās par patvēruma meklētāju nosūtīšanu atpakaļ uz Turciju efektu dos aptuveni pēc diviem līdz trim mēnešiem, uzskata organizācijas "Eiropas Kustība Latvijā" prezidents Andris Gobiņš.

Vienošanās efektu nedos tūlīt, jo sistēmai vispirms ir jāiestrādājas - bēgļu plūsma samazināsies pamazām, jo vispirms pašiem bēgļiem ir jāsaprot, ka nelegāli centieni nonākt Eiropā nevainagosies panākumiem - ikviens tiks nosūtīts uz Turciju.

Vienlaikus Gobiņam bažas rada veids, kā tiks pārbaudīta to cilvēku identitāte, kuri laivās nelegāli centīsies nokļūt Eiropā, - tas var prasīt ilgāku laiku, kā arī jāskatās, vai tas nepārkāps starptautiskās tiesību normas.

Lai gan abas puses - Turcija un ES - viena otru kritizēja par dažādiem jautājumiem saistībā ar bēgļu izmitināšanu, tomēr šodien panāktā vienošanās ir ieviesusi skaidrību, un ir pamatotas cerības, ka gan Turcija, gan ES pieturēsies pie dotajiem solījumiem.

Gobiņš uzskata, ka šodien panāktā vienošanās ietekmēs arī Latviju, tomēr tai ir jāizpilda savi mājasdarbi - jāstrādā pie austrumu robežas stiprināšanas, kā arī budžetā jāparedz līdzekļi iemaksām Turcijai, ko segs ES dalībvalstis par patvēruma meklētāju izmitināšanu. Latvijai arī ir izdevīgāk, ka bēgļi tiek izmitināti Turcijā, jo tādā gadījumā izmaksas ir mazākas nekā tad, ja bēglis tiek izmitināts Latvijā, uzsvēra eksperts.

Jau ziņots, ka ES un Turcija piektdien noslēgušas pretrunīgi vērtēto vienošanos par nelegālās imigrācijas plūsmas apturēšanu pār Egejas jūru, paziņoja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Saskaņā ar vienošanās tekstu, kas nonācis aģentūras AFP rīcībā, "visi nelegālie imigranti, kas, sākot ar 20. martu, šķērso [Egejas jūru] no Turcijas uz Grieķijas salām, tiks nogādāti atpakaļ Turcijā". Tas attieksies gan uz bēgļiem, kas glābjas no karadarbības, gan uz ekonomiskajiem migrantiem, un atpakaļ tiks nosūtīti visi imigranti neatkarīgi no sākotnējās izcelsmes valsts.

Sākot ar 20. martu, turku imigrācijas dienesta amatpersonas tiks izvietotas Grieķijai piederošajās salās, bet grieķu - Turcijas teritorijā.

Vienošanās nosaka, ka tie ir "pagaidu un ārkārtas pasākumi, kas nepieciešami cilvēku ciešanu izbeigšanai un sabiedriskās kārtības atjaunošanai".

Vienošanās arī paredz, ka to Sīrijas bēgļu skaitam, kas no Turcijas tiks pārvietoti no ES apmaiņā pret katru no Grieķijas atpakaļ nosūtīto sīrieti, būs noteikta maksimālā kvota - 72 000.

No šīs kvotas 18 000 segs pārpalikums no iepriekš ES apstiprinātās ārpus ES esošo patvēruma meklētāju pārvietošanas shēmas, bet 54 000 no spēkā esošās to imigrantu izmitināšanas shēmas, kas nelegāli ieceļojuši Grieķijā un Itālijā un kuru izmitināšana citās dalībvalstīs norit ļoti lēni.

Tomēr gadījumā, ja mehānisms darbosies veiksmīgi, jau vasarā nelegālā patvēruma meklētāju plūsma varētu apsīkt, prognozēja eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!