Brauciens uz trešajām valstīm Krievijas pilsoņiem var beigties ar arestu vai pat īstu nolaupīšanu, ko visā pasaulē organizē ASV varasiestādes, tūrisma kompāniju klientiem izsniegtā paziņojumā brīdina Krievijas Ārlietu ministrija.

Brīdinājumus ar šādu saturu kopā ar ceļojuma dokumentiem un bukletiem saņem Krievijas tūroperatoru klienti, kuri vēlas doties atpūsties uz ārzemēm, portālam "Delfi" pastāstīja Krievijas tūrisma nozarē strādājošs avots.

Dokumentā teikts, ka trešajās valstīs Krievijas pilsoņiem saglabājas draudi tikt aizturētiem vai arestētiem pēc ASV iestāžu pieprasījuma.

"Amerikāņu varasiestādes visā pasaulē turpina nepieņemamo Krievijas pilsoņu "medību" praksi. Lieta nonāk līdz īstām mūsu pilsoņu nolaupīšanām," teikts paziņojumā.

"Arestētie krievi saskaras ar aizspriedumainu attieksmi no amerikāņu "taisnīgā tiesiskuma" puses. Viņus dažādos veidos cenšas pārliecināt atzīt savu vainu, lai gan nav nekādu pierādījumu, bet atteikšanās gadījumā piespriež ilgus cietumsodus," skaidrots brīdinājumā.

Ministrija aicina savus pilsoņus pirms brauciena uz ārzemēm izvērtēt riskus, sevišķi, ja ir pamats bažīties par iespējamām pretenzijām no ASV tiesībsargājošo iestāžu puses. Savukārt ierodoties galamērķī, krieviem ieteikts pieteikties Krievijas vēstniecībā vai konsulātā.

Atbilstošs paziņojums Krievijas pilsoņiem, kuri vēlas doties uz ārzemēm, atrodams arī Krievijas Ārlietu ministrijas interneta vietnē. 11. aprīlī publicētajā paziņojumā kā piemērs minēta trīs Krievijas pilsoņu izdošana no Somijas uz ASV 2016. gada sākumā.

Krievija toreiz protestēja, ka par kibernoziegumiem aizdomās turētajām personām ASV draud "absurds sods" līdz 100 gadiem cietumā, ziņoja raidsabiedrība BBC.

"The Wall Street Journal" rakstīja, ka viens no izdotajiem tiek turēts aizdomās par ļaunatūru instalēšanu divos serveros ASV, kas noziedzniekiem ļāva piekļūt tūkstošiem datoru ASV, Somijā un citās valstīs. Tas hakeriem devis iespēju nelegāli iegūt miljoniem dolāru.

Krievijas varasiestādes pēdējā laikā cenšas veicināt interesi par pašmāju tūrismu, tostarp uz okupēto Krimas pussalu. Krievijas tūrisma nozari nopietni ir iedragājusi rubļa vērtības krišanās kā arī populāru ārvalstu maršrutu slēgšana.

Pēc oktobrī notikušās aviokatastrofas Ēģiptē, kad teroristu ievietotas bumbas sprādzienā avarēja Krievijas pasažieru lidmašīna, Maskava novembrī aizliedza visus pasažieru lidojumus uz Ēģipti, kas bija liels trieciens Krievijas tūrisma uzņēmumiem. Ēģipte bija pats populārākais Krievijas tūristu galamērķis.

Savukārt pēc Krievijas kara lidmašīnas Su-24 notriekšanas uz Turcijas-Sīrijas robežas, Krievijas tūrkompānijām tika aizliegts pārdot ceļojumus uz Turciju – vēl vienu no iecienītākajiem Krievijas tūristu maršrutiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!