Ukrainas aizsardzības ministrs Stepans Poltoraks trešdien brīdinājis, ka konflikta atrisināšana Austrumukrainā var prasīt gadus.

Poltoraks pārmeta Krievijai, ka tā vēl arvien Donbasā tur tūkstošiem karavīru, un paziņoja, ka Ukrainai nepieciešami Rietumu ieroči, lai apspiestu Maskavas apbruņoto teroristu bandu pretestību.

"Pēc manām domām tas prasīs gadus," jautāts par konflikta izbeigšanu, žurnālistiem atbildēja Poltoraks.

"Kas attiecas uz vajadzību pēc ieročiem, protams, tie nepieciešami vienmēr," viņš piebilda.

"Bet ir ļoti grūti pateikt, vai to piegāde ir iespējama. Es domāju, ka šajā stadijā tas ir praktiski neiespējami," atzina ministrs.

ASV un Eiropas Savienība (ES) uzskata par pamatotiem Kijevas apgalvojumus, ka karadarbībā Austrumukrainā aktīvi ir iesaistīta Krievija un piemērojušas Maskavai sankcijas. Tomēr ar ieročiem Rietumi Ukrainai nav palīdzējuši, baidoties no tālākas situācijas saasināšanās.

Krievija savukārt noliedz, ka atbalstītu kaujiniekus Luhanskā un Doņeckā, un apgalvo, ka krievu karavīri, kas tur pamanīti, esot "atvaļinājušies" vai atrodas tur "brīvdienās".

Pēc Ukrainas valdības aplēsēm valsts austrumos pret Ukrainas armiju cīnās vairāk nekā 40 000 kaujinieku un Krievijas militārpersonu.

Poltoraks sacīja, ka krievu karavīru skaits ir ap 7000 un viņi visu laiku mainās rotācijas kārtībā.

Ministrs uzskata, ka Krievijas atbalstītās bandas turpinās rīkot uzbrukumus, izprovocējot atbildes triecienus, lai liktu Ukrainas armijai izskatīties kā Minskas pamiera vienošanās pārkāpējai.

Tomēr Poltoraks piebilda, ka kaujinieku iespējas sarīkot plaša mēroga ofensīvu pašreiz ir ierobežotas.

Austrumukrainā kopš 2014. gada gājuši bojā aptuveni 9200 cilvēku un vairāk nekā 21 000 ir ievainoti.

Vairākas noslēgtās vienošanās par pamieru ir mazinājušas vardarbību, lai gan sporādiskas sadursmes turpinās un politisks izlīgums joprojām nav panākts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!