Foto: AP/Scanpix

Vismaz 35 tūkstoši demonstrantu sestdien Vācijas ziemeļu pilsētā Hannoverē piedalījās protestos pret iecerēto Eiropas Savienības (ES) un ASV brīvās tirdzniecības līgumu (TTIP), paziņoja vietējā policija.

Protesta akcija Hannoverē notiek dienu pirms ASV prezidents Baraks Obama kopā ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli tur plāno atklāt vietējo preču gadatirgu, kura oficiālais partneris šogad ir ASV. Gaidāms, ka gadatirgus atklāšanas laikā ASV prezidents runās par ieguvumiem no TTIP.

Orgaizatori paziņoja, ka protesta akcijā piedalās vairāk nekā 90 tūkstoši cilvēku, bet policijas lēstais dalībnieku skaits ir mazāks. Policija norādīja, ka demonstrācija norit mierīgi.

Lauksaimnieki ar 35 traktoriem vadīja pūli uz pilsētas Lauksaimniecības ministrijas birojiem, protestējot pret ģenētiski modificētas produkcijas ražošanu un priekšrocībām, kuras iegūst lielie uzņēmumi. Aiz traktoriem sekoja koka zirgs, ar plakātu, kuru rotāja uzraksts "TTIP - Trojas zirgs?".

Organizatori dalīja karogus ar uzrakstu: "Jā, mēs varam - apturēt TTIP." Saukli "Jā, mēs varam" Obama izmantoja savā priekšvēlēšanu kampaņā.

Merkele sestdien publicētā video aizstāvēja brīvās tirdzniecības līgumu, sakot, ka tas sniedz "lielisku iespēju definēt globālus standartus" tirdzniecībā.

"Kad divi tik lieli tirgi kā ASV un Eiropas Savienība apvienojas, lai definētu standartus, citām pasaules daļām būs ļoti grūti pretoties. Iespējas, ko tas nes, būtiski atsver riskus," uzsvēra Vācijas kanclere.

Vides aktīvistu un patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas, kā arī attīstības valstis ir aicinājušas cilvēkos doties gājienā pret līgumu, kas, viņuprāt, samazinās Eiropas ekoloģiskos un sociālos standartus.

Vienlaikus runātāji, kas uzstājās demonstrācijā, uzsvēra, ka tajā nepauž pret Ameriku vērstu noskaņojumu. Gājiena dalībnieku vidū bija arī ASV pilsoņi, kas rokās turēja plakātu ar uzrakstu "Amerikāņi pret TTIP".

Atbalsts līgumam, kas izveidotu pasaulē lielāko brīvās tirdzniecības zonu ar 800 miljoniem iedzīvotāju, ir sarucis gan Vācijā, gan ASV. Šonedēļ Vācijas Bertelsmana fonda publicēti aptaujas rezultāti liecina, ka tikai trešā daļa Vācijas iedzīvotāju atbalsta TTIP.

Lai gan ASV iedzīvotāji arvien vairāk atbalsta brīvo tirdzniecību, uz TTIP tas neattiecas - tikai 15 % respondentu ASV atbalsta līgumu -, liecina aptaujas rezultāti. 2014. gadā tādu bija 50 %.

TTIP sarunu 13.kārta nākamnedēļ gaidāma Ņujorkā. Abu pušu pārstāvji pauduši cerību, kas sarunas izdosies noslēgt Obamas valdības laikā, tomēr laiks sāk izsīkt, jo novembrī ASV notiks prezidenta vēlēšanas, bet nākamgad janvārī amatā stāsies Obamas pēctecis.

Pirmdien Obamam un Merkelei Hannoverē pievienosies arī citu lielāko Eiropas valstu līderi.

Demonstrāciju rīkotāji Vācijā vēršas arī pret brīvās tirdzniecības līgumu ar Kanādu (CETA).

Uz līdzīgu protesta akciju Berlīnē pagājušā gada oktobrī pulcējās vismaz 150 000 cilvēku, kamēr tās rīkotāji apgalvo, ka ielās esot izgājuši 250 000 vāciešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!