Foto: AFP/Scanpix

Varšava ceturtdien paziņoja, ka Eiropas Komisijas (EK) oficiālais iebildums par pretrunīgu vērtējumu saņēmušajām Polijas tiesu sistēmas reformām nav nekas ļoti būtisks, kas liktu obligāti kaut ko darīt.

"Mēs šo dokumentu uzskatām par viedokli, norādījumu, kas mums neuzliek par pienākumu kaut ko darīt," valsts radio uzsvēra Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis.

Viņš sacīja, ka izlasīs 20 lappuses biezo tekstu, tiklīdz viņam būs "brīvs brīdis", piebilstot, ka iesniedzis dokumentu premjerministrei Beātai Šidlo un prezidentam Andžejam Dudam, kas pēc tam to iesniegs parlamentam.

Polijas Eiropas lietu ministrs Konrāds Šimaņskis trešdien norādīja Polijas ziņu aģentūrai PAP, ka EK viedoklis nav "nekas jauns", jo valdība jau zināja iebildumu būtību.

Jau vēstīts, ka EK trešdien iesniedza oficiālus iebildumus par Polijas tiesu sistēmas reformām.

Nepiekāpšanās gadījumā Polijai teorētiski var tikt apturētas balsošanas tiesības Eiropas Savienībā (ES).

Polijas konservatīvā valdība, kas nāca pie varas oktobrī, izpelnījusies kritiku par vairākiem pasākumiem, kas, kā uzskata oponenti, pastiprinās valdības varu pār konstitucionālo tiesu un sabiedriskajiem medijiem.

EK janvārī sāka izmeklēšanu, lai pārbaudītu, vai pretrunīgi vērtētie likumi nav pretrunā ar ES tiesību normām.

EK viceprezidents Franss Timmermanss kopš tā laika vairākkārt ticies ar Polijas varasiestāžu pārstāvjiem, cenšoties rast skaidrību aspektos, kas radījuši bažas EK.

EK sevišķi satraukusies par Polijas likumiem, kas dod valdībai tiesības iecelt un atlaist sabiedrisko raidorganizāciju vadītājus, kā arī par Konstitucionālā tribunāla reformu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!