Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas referenduma rezultāti tiešu ietekmi uz drošības situāciju neatstās, jo Lielbritānija nav izteikusi vēlmi pamest NATO, prognozēja Latvijas vēstnieks NATO Indulis Bērziņš.

Bērziņš, kurš ir pieredzējis diplomāts un iepriekš bijis arī vēstnieks Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē, skaidroja, ka tieša ietekme uz drošības situāciju nav gaidāma, jo Lielbritānija nav izteikusi vēlmi pamest NATO.

Viņš arī uzsvēra, ka Lielbritānija ir uzticama NATO dalībvalsts, sabiedrotais un partneris, kurš pret mūsu kopējo drošību attiecies ļoti nopietni. "Gluži kā pret savas valsts drošību, ar ļoti lielu atbildības sajūtu. Mūsu sadarbība vienmēr ir bijusi ļoti laba," atzina vēstnieks.

Viņš gan pieļāva, ka iespējama netieša ietekme uz drošības situāciju, jo jebkuras valsts aiziešana, tostarp arī Lielbritānijas, nozīmētu Eiropas Savienības (ES) kā organizācijas vienotības un spēka zaudēšanu, kas neapšaubāmi kopējo drošības situāciju padarīs sarežģītāku.

Bērziņš arī piebilda, ka ar iespējamajiem situācijas attīstības virzieniem nevēlas spekulēt, līdz nav saņemti oficiālie referenduma rezultāti.

"Mums ir nepieciešama vienota Eiropa, kuras dalībvalstis ir spējīgas sadarboties savas un kopējās ES labā," rezumēja diplomāts.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijā šodien norisinās referendums par valsts turpmāko dalību ES. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka izstāšanās atbalstītāju un pretinieku skaits ir teju vienāds, tādēļ referenduma iznākumu nav iespējams prognozēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!