Foto: Reuters/Scanpix

Katra ceturtā sieviete galvenajā Dienvidāfrikas Republikas platīna ieguves reģionā Restenberhā savā dzīvē ir piedzīvojusi izvarošanu, bet aptuveni puse sieviešu ir bijušas pakļautas seksuālai vardarbībai vai vardarbībai no partnera puses, atsaucoties uz labdarības organizācijas "Ārsti bez robežām" (MSF) pētījumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Atklājumi ir šokējoši, bet tomēr tas nav nekas neparasts Dienvidāfrikai, atzīst labdarības organizācija. Dienvidāfrikas Republikā ir vieni no pasaulē augstākajiem izvarošanu rādītājiem un zema šo noziegumu izmeklēšanas intensitāte.

Pētījuma ietvaros Restenberhas municipalitātē uz rietumiem no Johannesburgas aptaujātas vairāk nekā 800 sievietes vecumā no 18 līdz 49 gadiem. MSF norāda, ka tikai 5 % no aptuveni 11 000 katru gadu izvaroto sieviešu un meiteņu par to ziņo veselības darbiniekiem.

No šīm sievietēm tikai ļoti maza daļa zinājušas, kā izvairīties no inficēšanās ar HIV un iespējamās grūtniecības, secina MSF.

"Seksuālās vardarbības upuri saskaras ar virkni citu šķēršļu, meklējot palīdzību. Stigma kopienās ir liela un iespēja saņemt labi apgādātu seksuālās vardarbības medicīnisko palīdzību ir maza," teikts ziņojumā.

Par spīti atrašanās vietai platīna ieguves reģiona centrā Restenberhā ir daudz nabadzīgu kopienu. Apkārtne piesaista vīriešus, kuri grib strādāt raktuvēs un sievietes, kuras cer gūt labumu no vietējās kalnrūpniecības ekonomikas.

Starp ieceļojušajām sievietēm ir augsti bezdarba rādītāji, kas veicina viņu atkarību no raktuvēs strādājošajiem vīriešiem norāda MSF. Labdarības organizācija uzskata, ka šajā apkārtnē ir jāpalielina seksuālās veselības jomā apmācītu darbinieku skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!