Foto: AP/Scanpix

Lielbritānija formālu izstāšanās procesu no Eiropas Savienības (ES) uzsāks līdz 2017. gada martam, paziņojusi valsts premjerministre Terēza Meja, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Ikgadējā Britu Konservatīvo partijas konferencē Birmingemā Meja apstiprināja, ka tiks iedarbināts Lisabonas līguma 50. pants, kas aizsāks vismaz divus gadus ilgu Lielbritānijas izstāšanās procesu no ES.

Meja arīdzan apsolīja, ka nākamajā karalienes uzrunā Lordu palātā tiks izsludināts "Lielais atcelšanas likumprojekts", kurš no valsts statūtiem izņems 1972. gada līgumu par pievienošanos Eiropas Kopienai. Likumprojekts spēkā stāsies pēc tam, kad Lielbritānija būs izstājusies no ES.

Intervijā izdevuma "Sunday Times" Deivida Kamerona pēctece skaidroja, ka likumprojekts būs "pirmais solis ceļā uz Apvienotās Karalistes padarīšanu par suverēnu un neatkarīgu valsti."

"Tas ["Lielais atcelšanas likumprojekts"] atgriezīs varu un autoritāti mūsu valsts pilsoņu vēlētajās institūcijās," norādīja Meja, piebilstot, ka ES likumu varai Lielbritānijā pienāks gals.

Konservatīvo partijas priekšsēdētājs Patriks Maklaflins BBC pastāstīja, ka Mejas izteikumi pierāda partijas nopietno attieksmi par ES pamešanu. Vienlaikus viņš atzīmēja, ka izstāšanās procesa sarunas nebūs publiskas.

"Sniegt skaidrojumus par katru teikumu un rindkopu būtu smieklīgi. Mēs nestāstīsim par ko tieši mēs centīsimies vienoties, bet, tiklīdz sarunas būs galā, mēs paziņosim par ko mums izdevies vienoties un, kā mēs to panācām," intervijā raidsabiedrībai teica Maklaflins.

Toriju parlamentārieši šobrīd ir sašķelti. Vieni atbalsta "skarbu" izstāšanās procesu no ES, kas nozīmētu arī vienotā Eiropas tirgus pamešanu un kontroles atgūšanu pār imigrāciju. Otri tikmēr vēlas, lai "Brexit" būtu "maigāks", Lielbritānijai paliekot brīvās tirdzniecības zonā, kas varētu nozīmēt pakļaušanos daļai no ES likumiem.

Ziņots, ka jūnijā britu ar nelielu pārsvaru referendumā nobalsoja par izstāšanos no ES. Spēcīgs atbalsts palikšanai ES bija Londonā un Skotijā, taču šos rezultātus aizēnoja skeptiskie balsotāji Anglijas ziemeļos.

Drīz pēc tam no amata atkāpās premjerministrs Deivids Kamerons, kurš bija referenduma ierosinātājs, bet pats aģitēja par palikšanu ES.

Kamerona vietā stājās par jauno dzelzs lēdiju sauktā Meja. Viņas vārds vairākkārt izskanējis kā mazākais no ļaunumiem, konservatīvajiem spēkiem pārņemot Apvienotās Karalistes valdības vadību. Vienlaikus, viņai stājoties amatā, cerības, ka Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības nenotiks, ir krasi sarukušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!