Foto: AP/Scanpix

Ankara vēlas Sīrijas ziemeļos izveidot "drošu zonu", kurā nebūtu "teroristu", pirmdien paziņoja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Lai tas notiktu, nepieciešama būtu arī lidojumiem slēgta zona, viņš piebilda.

"Mūsu mērķis ir izveidot šeit vismaz 4000-5000 kvadrātkilometru lielu no terorisma brīvu apvidu, izveidot drošu zonu," uzstājoties Bahreinā ar runu, kas tika pārraidīta televīzijā, sacīja Erdoans.

Turcijas karavīri kopā ar Ankaras atbalstītajiem Sīrijas nemierniekiem nedēļas nogalē iegāja līdz šim džihādistu grupējuma "Islāma valsts" kontrolētās Sīrijas ziemeļdaļas pilsētas Bābas centrā.

Turcijas oficiālā ziņu aģentūra "Anadolu", atsaucies uz saviem korespondentiem, pirmdien vēstīja, ka Turcijas karaspēks un to sabiedrotie ieņēmuši 40% Bābas centra.

Erdogans sacīja, ka pēc Bābas nākamie mērķi būs ASV atbalstīto kurdu kaujinieku kontrolētā Menbiža un "Daesh" ("Islāma valsts") faktiskā galvaspilsēta Raka, "ja mēs īstenosim kopīgu soli ar [ASV vadītās] koalīcijas spēkiem".

Vēlāk pirmdien Turcijas vicepremjers Numans Kurtulmušs atzina, ka Ankara iespējamo Rakas nonākšanu Sīrijas kurdu spēku rokās uzskata par "lielāko draudu [Turcijas] drošībai".

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 310 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!