Foto: AFP/Scanpix

Vairākus mēnešus pirms Tunisijas pilsonis Aniss Amri ar kravas mašīnu sarīkoja teroraktu Berlīnes Ziemassvētku tirdziņā, Vācijas policija brīdinājusi, ka Amri plāno teroraktu, bet varasiestādes ignorējušas policijas aicinājumu viņu deportēt, svētdien vēsta laikraksts "Bild am Sonntag".

Amri ar nolaupītu kravas mašīnu 19.decembrī sarīkoja teroraktu Berlīnes Ziemassvētku tirdziņā, nogalinot 12 cilvēkus un 56 citus ievainojot.

23. decembrī Milānā viņš tika nogalināts apšaudē ar Itālijas policiju.

"Bild am Sonntag" ziņoja, ka Ziemeļreinas-Vestfālenes policija deviņus mēnešus pirms terorakta brīdināja federālās zemes Iekšlietu ministriju, ka tās rīcībā ir ticami pierādījumi par Amri ieceri sarīkot uzbrukumu.

Slepenā vēstulē izmeklētāji citu pierādījumu starpā minēja Amri saraksti mobilajā aplikācijā "Telegram", kur viņš licis noprast, ka plāno sarīkot pašnāvnieka uzbrukumu.

Tomēr Ziemeļreinas-Vestfālenes Iekšlietu ministrija atteicās viņu deportēt, norādot, ka tas legāli nav iespējams.

Ziemeļreinas-Vestfālenes iekšlietu ministrs Ralfs Jēgers pēc uzbrukuma aizstāvēja varasiestāžu darbu, norādot, ka netika gūti konkrēti pierādījumi par tūlītējiem draudiem.

Amri draudēja deportācija, bet tā kā dokumentos viņš figurēja ar vairāk nekā desmit dažādiem vārdiem, process bija ilgstošs un sarežģīts.

Ziemeļreinas-Vestfālenes parlaments trešdien plāno izjautāt vairākas augsta līmeņa amatpersonas, lai izvērtētu varasiestāžu darbu un to, kādēļ Amri nav deportēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!