Foto: AP/Scanpix

Irānas Revolucionārās gvardes specvienības "Quds" komandieris Kasems Soleimani personīgi ieradies sveikt irāņu balstītos spēkus, kuri sasnieguši Sīrijas-Irākas robežu, faktiski nogriežot ASV vadītās starptautiskās koalīcijas atbalstīto Sīrijas opozīcijas spēku iespējas ieņemt teroristu organizācijas "Daesh" kontrolētās zemes, norāda "ARA News".

Pārsvarā no afgāņiem sastāvošās "Fatimiyoun" brigādes straujā kampaņa, lai ielenktu Sīrijas opozīcijas kaujiniekus, pagājušajā nedēļā sekoja Sīrijas režīmu atbalstošo spēku vairākkārtējiem uzbrukumiem opozīcijai. Tos ikreiz apturēja ASV gaisa uzlidojumi, jo tādējādi Irānas balstītie grupējumi tuvojās ASV vadītās starptautiskās koalīcijas militārajai bāzei.

ASV līdz šim veikusi jau trīs uzbrukumus Sīrijas režīmu atbalstošajiem kaujiniekiem, brīdinot, ka tuvošanās bāzei tuvāk par 55 kilometriem tiks uzskatīta par apdraudējumu.

Kopš 2011. gadā Sīrijā izcēlās pilsoņkarš, Sīrijas režīms cietis smagus zaudējumus, un vairums tā karavīru ir dezertējuši vai pievienojušies opozīcijai. Lai glābtu alavītu valdību, režīmu ar ieročiem, munīciju, kā arī karavīriem atbalsta gan Krievija, gan Irāna.

This morning: Syrian Army and Iraqi allies are on the Iraqi border pic.twitter.com/Vz9kFl3m6A— NDF (@NatDefFor) June 12, 2017


Līdzās irāņu karavīriem Soleimani pakļautībā Sīrijā karo arī pakistāņu, afgāņu, libāņu, palestīniešu un citi algotņi, kuri ietilpst dažādos grupējumos. Iepriekš tika paredzēts, ka Irāna mēģinās iegūt tiešu to atbalstīto spēku saskari ar Irākas robežu, kas potenciāli nodrošinātu sauszemes apgādes ceļa izveidi no Irānas līdz pat Libānai.

Tikmēr ASV vadītā starptautiskā koalīcija, kura līdzās Irānai atbalsta irākiešu spēkus, Sīrijā bruņo un balsta daļu no Sīrijas opozīcijas kaujinieku grupējumiem, kuri joprojām karo zem "Brīvās Sīrijas armijas" karoga galvenokārt Sirijas dienvidos, kā arī kurdu vadīto "Sīrijas Demokrātisko spēku" ietvaros Sīrijas ziemeļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!