Foto: Reuters/Scanpix

Pieminot trīs gadus, kopš teroristu organizācijas "Daesh" kaujinieki uzbruka jezīdu apdzīvotajam Ninīves reģionam Irākas ziemeļrietumos, ANO izmeklētāju komisija aicina steidzami meklēt glābšanas plānus, jo lai gan jezīdu apdzīvotās teritorijas kurdu un irākiešu spēki ir atguvuši, daudzi tūkstoši jezīdu joprojām atrodas džihādistu gūstā.

"Izmeklēšanas komisija aicina starptautisko sabiedrību atzīt "Daesh" īstenoto genocīdu pret jezīdiem un spert soļus, lai atgrieztu taisnību," teikts ANO ekspertu izplatītajā paziņojumā.

"Daesh" 2014. gada 3. augusta agrā rītā iebruka pārsvarā jezīdu apdzīvotajā Sindžārā. Turpmāko dienu laikā islāmisti nogalināja simtiem šai senajai reliģijai piederīgo vīriešu, kā arī saņēma gūstā tūkstošiem sieviešu un bērnu, kurus aizveda verdzībā.

Vairums nolaupīto jezīdu sieviešu nonāca seksa verdzībā, un daudzi simti joprojām tiekot izmantoti kā "Daesh" kaujinieku atalgojums. Savukārt mazgadīgie zēni bieži tiekot skoloti sunnītu islāmā, kā arī izmantoti pašnāvnieku uzbrukumos, sūtīti uz fronti vai izmantoti par dzīvajiem mērķiem, viņus izvietojot stratēģiski svarīgās pozīcijās.

""Daesh" pastrādāja genocīdu, cenšoties iznīcināt jezīdus, viņus nogalinot, seksuāli pakļaujot, paverdzinot, spīdzinot, piespiežot pārcelties, nolaupot bērnus un liedzot jaunu bērnu dzimšanu," teikts iepriekš izplatītā ANO izmeklētāju ziņojumā. Genocīds patlaban turpinās džihādistu kontrolētajās teritorijās, tostarp pienākuši ziņojumi, ka Rakā karojošie islāmisti cenšoties pārdot paverdzinātās sievietes pirms bēgšanas.

Jezīdisms tiek uzskatīts par radniecīgu senajām Mezopotāmijas reliģijām, kā arī iekļauj elementus no jūdaisma, kristietības un islāma. Islāma radikāļi jezīdus uzskata par ķeceriem. Lai gan nav oficiālu datu par šo kurdu reliģisko kopienu, tiek lēsts, ka pasaulē ir līdz 700 000 jezīdu, no kuriem vairums dzīvo Ninīves reģionā Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!