Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien ieradies iepriekš neizziņotā vizītē Sīrijā, kur paziņojis par daļēju Krievijas karaspēka izvešanu no šīs Tuvo Austrumu valsts, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

"Aizsardzības ministram, Ģenerālštāba priekšniekam pavēlu ķerties pie Krievijas karaspēka grupējuma izvešanas uz to pastāvīgajām dislokācijas vietām," Hmeimimas aviobāzē, kur izvietoti Krievijas spēki, paziņoja Putins.

Krievijas līderis arī paslavēja karavīrus par "spīdoši izdarītu darbu", kopā ar Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem "sagraujot pašu kaujas spējīgāko starptautisko teroristu grupējumu".

Putins precizēja, ka nolēmis mājās sūtīt "ievērojamu daļu" Sīrijā dislocēto karavīru. Taču, "ja teroristi atkal pacels galvas, mēs dosim tādu triecienu, kādu viņi vēl nav redzējuši", brīdināja Putins.

Putins, kurš Krieviju vada jau 18 gadus, 6. decembrī paziņoja par atkārtotu pretendēšanu uz prezidenta amatu nākamgad gaidāmajās vēlēšanās. Tajā pašā dienā Kremlis un Aizsardzības ministrija nāca klajā ar paziņojumu, ka teroristu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") Sīrijā ir pilnībā sakauts. Tam gan nepiekrita citi konflikta vērotāji.

Novembrī Krievijas amatpersonas ziņoja, ka līdz gada beigām plāno samazināt savu klātbūtni Sīrijā, jo mērķi ir gandrīz sasniegti. Par savu spēku samazināšanu Sīrijā Krievija pirms tam paziņoja arī 2017. gada janvārī.

Savukārt 2016. gada martā Putins jau vienu reizi paziņoja, ka "visi Krievijas mērķi šajā valstī ir sasniegti" un pavelēja izvest karaspēku no Sīrijas. Realitātē Krievijas spēku dalība konfliktā turpinājās līdz pat šim brīdim.

Krievija kopš Sīrijas kampaņas sākuma 2015. gada septembrī ir apgalvojusi, ka tās uzlidojumi tiek vērsti tikai pret "teroristiem", tomēr aktīvisti ziņo, ka bombardēšanai bija pakļauti arī pret Asada valdību karojošie nemiernieki un civiliedzīvotāji. Krievijas iesaistīšanās pilsoņa kara situāciju pavērsa par labu sakāves cietušajiem valdības spēkiem.

Lai gan Maskava vienmēr ir noliegusi, ka tās uzlidojumos ir cietis kāds civiliedzīvotājs, ANO cilvēktiesību izmeklēšanā secināts, ka Krievijas un Sīrijas spēki gaisa triecienos nogalinājuši simtiem iedzīvotāju, sagrāvuši slimnīcas, tirgus un skolas Alepo pilsētā, norāda raidsabiedrība BBC.

Neatkarīgā "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" (SOHR) svētdien ziņoja, ka Krievijas gaisa uzlidojumos ir gājuši bojā 6328 civiliedzīvotāji, tostarp 1537 bērni. Pavisam SOHR dokumentējusi 346 612 cilvēku nāvi Sīrijas konfliktā kopš 2011. gada, kad sākās tautas sacelšanās pret Asadu.

Vēl pirms Putina paziņošanas par kandidēšanu vēlēšanās, kas ieplānotas tieši 18. martā – dienā, kad Krievija savā sastāvā oficiāli iekļāva Ukrainai piederošo un pirms mēneša okupēto Krimas pussalu, Krievijā bija novērojama intensīvāka ilgus gadus valdījušā līdera slavināšana.

Piemēram, Krievijas Valsts domes deputāte kopā ar kadetiem iedziedāja dziesmu, kurā bērni apliecina gatavību iet "pēdējā kaujā" par Putinu.

Slavenais hokejists Aleksandrs Ovečkins novembra sākumā paziņoja, ka veido "Putina komandu" viņa atbalstam, bet Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs izsludināja dzejoļu konkursu par Putinu ar "iPhone X" viedtālruni balvu fondā.

Saskaņā ar oficiālo statistiku Putinu atbalsta virs 80% iedzīvotāju un viņš ir ilgāk pie varas esošais līderis Krievijā kopš tirāna Josifa Staļina laikiem.

Eksperti spriež, ka Kremlī izveidotā varas sistēma nemaz nevarētu funkcionēt bez viņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!