Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA

Irānas kodolvienošanās atlikušie dalībnieki veidos jaunu maksājumu sistēmu, lai uzturētu biznesa attiecības ar Irānu, apejot no līguma izstājušos ASV sankcijas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sistēma ļautu naftas kompānijām un uzņēmumiem turpināt tirdzniecību, nepaļaujoties uz ASV globālo tirgu un dolāru. Tieši kā sistēma darbosies, vēl tiek domāts.

ASV prezidents Donalds Tramps šogad paziņoja par izstāšanos no 2015. gadā noslēgtā līguma un atjaunoja sankcijas pret Irānu. Šī vienošanās ar Teherānu, kas tika panākta iepriekšējā ASV prezidenta Baraka Obamas laikā, paredz pret Irānu noteikto sankciju atcelšanu, ja Irāna ierobežo savas kodolaktivitātes.

Par plānu saglabāt vienošanos arī bez ASV, pēc sarunām ar pārējām līguma slēdzēja valstīm – Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju, Vāciju un Krieviju – paziņoja Eiropas Savienības (ES) ārpolitikas pārstāve Federika Mogerīni.

Tehniskie eksperti apspriedīs nianses, kā jaunais maksājumu mehānisms darbosies, paskaidroja Mogerīni.

Analītiķi gan apšauba, cik šāds mehānisms būs veiksmīgs, ja ASV var mainīt savas sankcijas tā, lai skārtu katru jaunu sistēmu, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!