Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas Ārējā izlūkošanas dienesta (SVR) vadītājs Sergejs Nariškins nācis klajā ar apsūdzībām, ka ASV gatavojas iejaukties Krievijas prezidenta vēlēšanās un "sašūpot situāciju valstī", izmantojot amerikāņu apmaiņas programmās studējušus krievus, vēsta portāls "Meduza".

Apgalvojumi par dažādiem pret Krieviju vērstiem ASV plāniem Kremļa propagandā nav nekas jauns. Tāpat propagandisti savās teorijās regulāri iepin Krievijas kaimiņvalstis – šoreiz Nariškina apgalvojumos figurē Rīga.

"Tuvojoties Krievijas prezidenta vēlēšanām, ASV valdība izdomā arvien sarežģītākus veidus, kā nelikumīgi iejaukties demokrātiskās procedūrās. Tā Vašingtona plāno pastiprināt darbu ar krieviem – amerikāņu apmaiņas programmu beidzējiem," Nariškinu citē aģentūra "RIA Novosti".

SVR vadītājs precizē, ka izglītības un kultūras apmaiņas programmas ir izgājuši aptuveni 80 tūkstoši Krievijas pilsoņu. "Ar "pareizu apstrādi", kā uzskata amerikāņi, viņi spēj aizstāt masveidā uz Rietumiem aizbēgušo nesistēmisko opozīciju un kļūt par piektās kolonnas pamatelementu," tā Nariškins.

Amatpersona apgalvo, ka jau tiek gatavotas atbilstošas programmas un plānotas apmācības "tuvējās ārzemēs". Kursos uzsvars tikšot likts uz metodēm, kā izraisīt starpetnisko un sociālo naidu, kā iejaukties vēlēšanās un diskreditēt Krievijas Federācijas vadību.

Pirmie semināri ar ASV specdienestu darbinieku piedalīšanos notikšot februārī Rīgā, liecina Nariškina apgalvojumi. Krievijas specdienestiem gan neesot nekādu grūtību identificēt šo pasākumu klausītājus.

"Absurda propaganda"


"Nariškina izteikumi ir vērtējami kā absurda propaganda režīma interesēs," portālam "Delfi" skaidro Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) pētnieks Mārcis Balodis.

"Tas tiek darīts ar mērķi jau kārtējo reizi akcentēt Krieviju kā aplenkto cietoksni, pret kuru nemitīgi vēršoties Rietumvalstis ar ASV priekšgalā. Līdz ar to vēstījums ir skaidrs, proti, ka Krievijai visi uzbrūkot bez pamata un mēģinot to dažādos veidos ietekmēt un apdraudēt, tostarp Krievijas demokrātiskos procesus," analizē politologs.

"Protams Ārējās izlūkošanas dienesta priekšnieks nomierinoši piebilst, ka visi ASV savervētie ietekmes aģenti tikšot identificēti. Vienlaikus šie izteikumi arī palīdz zināmā mērā sagatavot augsni ar argumentiem, ko vērst pret Kremļa politisko opozīciju, proti, ka viņi darbojas svešas varas interesēs un vēlas pretlikumīgi iejaukties Krievijas iekšlietās. Ņemot vērā martā gaidāmās Krievijas prezidenta vēlēšanas, šis apsvērums ir svarīgs, lai diskreditētu jebkādu pretestību un kritiku pret režīmu," noslēdz pētnieks.

Krievijas prezidenta vēlēšanas, kurās eksperti paredz Putina palikšanu Kremlī uz vēl vienu termiņu, notiks no 15. līdz 17. martam. Par Putinu aģitēt tādi "turbopatrioti" kā dziedātājs Šamanis un propagandiste Margarita Simonjana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!