Foto: Kadrs no video
Ar zīmīga nosaukuma dziesmu "Swan Lake" ("Gulbju ezers") Krievijas protesta pankroka grupa "Pussy Riot" asi vērsusies pret Kremļa propagandu, kas saindē sabiedrību ar naidu un palīdz turpināt asiņaino karu pret Ukrainu.

"Mēs jums nepiedosim un samīdīsim jūsu atliekas. Skaisti sadegs Ostankinas tornis," skan vārdi šonedēļ publicētajā videoklipā, grupai vēršoties pret Krievijas propagandistiem, viena no kuru darba platformām ir valsts televīzija, ko skaņdarbā simbolizē Ostankinas televīzijas tornis Maskavā.

Grupa līdz ar klipu publicētā paziņojumā skaidro, ka Krievijas skolās ir ieviestas obligātas "patriotisma stundas", skolotāji liek bērniem sastāties Z burta formācijā, lai paustu atbalsu karam. Skolēniem visā valstī liek rakstīt "atbalsta vēstules" okupantiem Ukrainā.

"Jekaterinburgā piektklasnieks Timofejs uzrakstīja, ka viņš novēl krievu karavīriem "atgriezties mājās, nenogalināt cilvēkus svešā zemē un nenodarīt kaitējumu". Skolotāja nosodīja bērnu, bet klasesbiedri sāka par viņu ņirgāties "nepietiekama patriotisma" dēļ. "Karavīr, nenogalini cilvēkus," rakstīja zēns. Un tas iedvesmoja mūs uzrakstīt dziesmu," skaidrots aprakstā.

Skolās notiek patriotiski pasākumi, kuros bērniem māca upurēties valsts labā. Savukārt vecāko klašu skolēniem jau izdalītas jaunas vēstures mācību grāmatas. Lai nokārtotu eksāmenu un saņemtu atestātu, viņi ir spiesti mācīties propagandu par "Krievijas varenību" un tās "cīņu pret fašismu Ukrainā", uzsver "Pussy Riot".

Grupa atgādina par sestās klases skolnieci Mašu Moskaļevu, kura uzzīmēja pret iebrukumu Ukrainā vērstu zīmējumu. Viņas tēvu par to notiesāja uz diviem gadiem cietumā par "Krievijas armijas diskreditāciju", bet meiteni nosūtīja uz bērnunamu.

"Kopš iebrukuma Krievijas armija jau ir nogalinājusi vairāk nekā 500 bērnus. Putins – slepkava un kara noziedznieks," konstatē grupas dalībnieces.

"Krievijas valsts propaganda saindē cilvēku sirdis un smadzenes ar naidu. Putina propagandisti – ne mazāki kara noziedznieki par karavīriem, kuri nogalina un izvaro Ukrainas mierīgos iedzīvotājus, vai ģenerāļiem, kuri dod šīs pavēles," teikts dziesmas pavadvēstulē.

"Pussy Riot" arī atgādina, ka Krievija kā ķīlniekus tur tūkstošiem ukraiņu bērnus, kuriem māca mīlēt Krieviju un sit, ja viņi runā ukraiņu valodā un skumst pēc mājām. Nolaupītos bērnus bieži atzīst par bāreņiem un nodod adopcijai, lai gan vairumam Ukrainā ir vecāki, kas viņus meklē. "Bērni ir paši neaizsargātākie šajā karā," akcentē grupa.

"Pussy Riot" dalībnieki izvirza prasības.

Krievijai:

  • pārstāt indēt bērnus ar fašisma propagandu
  • nekavējoties atgriezt mājās visus nolaupītos ukraiņu bērnus


Pasaulei:

  • vērst sankcijas pret Krievijas propagandistiem un tā saucamajiem māksliniekiem, kas slavina fašismu un uzstājas ar nolaupītajiem ukraiņu bērniem Lužņikos.

Dziesmas tekstā grupa vēsta, kā caur TV kabeli plūst inde un citē virkni Krievijas propagandas frāžu, kas raksturo Kremļa argumentus šajā karā un plašāk, piemēram, "krustā sistais puisēns", "nacionālas intereses", "armijas diskreditācija", "tradicionālās vērtības", "daļējā mobilizācija", "stratēģiskā atkāpšanās" un citas.

"Pussy Riot" lirikā apspēlē, kā krievu līgavainis "atgriežas mājās melnā maisā", bet amatpersonu biežā frāze par "importa aizvietošanu" tiek salīdzināta ar "smadzeņu aizvietošanu ar "Russia Today"".

"Tā nav sakāve, bet pārgrupēšanās, nav kravas 200, bet pārpakošana, brāļu kapi rakti pēc standarta, mēs atvainojamies par neērtībām, atvainojamies par kļūmēm, karš ir svētki un viss ir kārtībā," Kremļa propagandu apspēlē grupa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!