Foto: Imago/Scanpix/LETA

Krievijas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) apstiprinājusi sarakstu ar 346 personām, kas pilnvarotas aģitēt par Vladimiru Putinu martā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, vēsta portāls "Kommersant". Tomēr šis vēl nav galējais saraksts – tas varētu kļūt divreiz garāks.

Starp sarakstā iekļautajiem ir tādas Krievijā labi zināmas personas, kā 'Z' patriotiskais dziedātājs, dziesmas "Es esmu krievs" izpildītājs Jaroslavs Dronovs ar skatuves vārdu Šamanis (titulattēlā un attēlā zemāk), daiļslidotāja Tatjana Navka, režisors Ņikita Mihalkovs, baletdejotājs Nikolajs Ciskaridze, propagandas medija RT galvenā redaktore Margarita Simonjana un daudzi citi.

Foto: Kadrs no video

Savukārt medijs RBC ziņo, ka jaunums uz šīm vēlēšanām ir militāro korespondentu, blogeru un karu atbalstošo brīvprātīgo organizāciju līderu iekļaušana sarakstā. Starp tiem, piemēram, ir bloga "WarGonzo" autors Semjons Pegovs un laikraksta "Komsomoļskaja pravda" reportieris Aleksandrs Kots.

Krievijā visiem prezidenta amata kandidātiem ir atļauts iecelt līdz 600 uzticības personu, bet vēl 100 pilnvarotos var izvirzīt partija, kuru pārstāv kandidāts. Par pilnvarotajiem nav atļauts būt vēlētām amatpersonām, vietējo administrāciju vadītājiem un vēlēšanu komisiju locekļiem, skaidro portāls "The Moscow Times".

Esošais 346 Putina uzticības personu saraksts CVK apstiprināts vienbalsīgi, raksta "Kommersant".

Savukārt Putina vēlēšanu štāba preses sekretārs Aleksandrs Suvorovs informē medijus, ka šis nav beidzamais saraksts un pilnvaroto skaits var sasniegt 600.

2018. gada vēlēšanās Putina pilnvaroto skaits bija 476, no tiem aptuveni 60% tiek saglabāti arī pašreiz gaidāmo vēlēšanu sarakstā, liecina RBC rīcībā nonākusī informācija.

Par Putina vēlēšanu kampaņas uzticības personām parasti kļūst sabiedrībā atpazīstami cilvēki, kas publiski atbalsta Kremļa saimnieku. Domājams, ka šoreiz svarīgs faktors ir arī atbalsts iebrukumam Ukrainā.

2024. gada vēlēšanas ir piektā reize, kad Putins kandidē uz prezidenta krēslu. Putins pie varas atrodas kopš 2000. gada. Viņš tika ievēlēts 2000. un 2004. gadā – toreiz prezidentūras termiņš bija četri gadi. 2008. gadā Putins apmainījās vietām ar premjerministru Dmitriju Medvedevu, kurš uz vienu četrgadi sēdās prezidenta krēslā, bet Putins kļuva par valdības vadītāju.

2012. gadā Putins kandidēja uz trešo prezidentūras termiņu, kas tajā pašā gadā tika pagarināts līdz sešiem gadiem. 2018. gadā Putins par prezidentu kļuva ceturto reizi.

Savukārt 2020. gada vasarā Krievijā tika mainīta Konstitūcija, kas ļauj Putinam atkal kandidēt valsts vadītāja amatam uz diviem termiņiem pēc kārtas. Tas dod iespēju viņam palikt pie varas līdz 2036. gadam. 2036. gadā Putins būs 84 gadu vecs.

Prezidenta vēlēšanas Krievijā ieplānotas 2024. gada 17. martā. Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) informē, ka balsošana ritēs trīs dienas no 15. līdz 17. martam. Tā būs pirmā reize Krievijā, kad prezidenta vēlēšanas ilgst vairākas dienas.

Putins par dalību 2024. gada prezidenta vēlēšanās paziņoja 8. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!