Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien paziņojis, ka kandidēs 2024. gada prezidenta vēlēšanās, ziņo aģentūra "Interfax".

Viņš to darīja zināmu pēc valsts apbalvojumu piešķiršanas ceremonijas Kremlī. Viens no ceremonijas viesiem vērsies pie Putina ar lūgumu piedalīties vēlēšanās un diktators tam piekritis, apraksta medijs.

Prezidenta vēlēšanas Krievijā ieplānotas 2024. gada 17. martā. Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) informē, ka balsošana ritēs trīs dienas no 15. līdz 17. martam. Tā būs pirmā reize Krievijā, kad prezidenta vēlēšanas ilgst vairākas dienas.

Individuāliem kandidātiem dokumenti CVK jāiesniedz līdz 27. decembrim, bet partiju izvirzītajiem – līdz 1. janvārim.

Apcietinātā opozicionāra Alekseja Navaļnija "Korupcijas apkarošanas fonds" (FBK) ir izziņojis kampaņu "Krievija bez Putina", kurā cilvēki tiek aicināti balsot par jebkuru citu kandidātu, tikai ne Putinu.

Putins pie varas atrodas kopš 2000. gada. Viņš tika ievēlēts 2000. un 2004. gadā – toreiz prezidentūras termiņš bija četri gadi. 2008. gadā Putins apmainījās vietām ar premjerministru Dmitriju Medvedevu, kurš uz vienu četrgadi sēdās prezidenta krēslā, bet Putins kļuva par valdības vadītāju.

2012. gadā Putins kandidēja uz trešo prezidentūras termiņu, kas tajā pašā gadā tika pagarināts līdz sešiem gadiem. 2018. gadā Putins par prezidentu kļuva ceturto reizi.

Savukārt 2020. gada vasarā Krievijā tika mainīta Konstitūcija, kas ļauj Putinam atkal kandidēt valsts vadītāja amatam uz diviem termiņiem pēc kārtas. Tas dod iespēju viņam palikt pie varas līdz 2036. gadam.
2036. gadā Putins būs 84 gadu vecs.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!