Foto: Kadrs no video

Sociālajos tīklos ceturtdien izplatās drona filmēts video, kurā redzams, kā Ukrainas spēki no amerikāņi kājnieku kaujas mašīnas "Bradley" apšauda Krievijas modernāko tanku T-90M "Proriv".

Ierakstā redzams, kā pret tanka korpusu sprāgst "Bradley" bruņojumā esošā 25 milimetru lielgabala "Bushmaster" šāviņi.

Uz tanka priekšas pie torņa redzamas liesmas, bet video noslēgumā uzliesmo lielāks sprādziens, iespējams, liecinot par tanka iznīcināšanu. Video šajā vietā gan apraujas un par to nevar nešaubīgi pārliecināties.

Kādā citā agrāk publicētā video redzama "Bradley" kauja ar Krievijas tanku no cita rakursa līdzīgā apvidū. Šajā ierakstā redzams, ka sašauto tanku piebeidz FPV drons. Pēc zemās kvalitātes ieraksta gan nav pilnībā droši nosakāms, vai tas ir tieši tas pats incidents.



Ukrainas militārais korespondents Jurijs Butusovs raksta, ka T-90M tanks iznīcināts no tuvas distances un ka tas noticis Doneckas apgabala Stepovē. Šis ciems atrodas netālu no Avdijivkas, kur notiek vienas no smagākajām pēdējo mēnešu kaujām.

Ekrānuzņēmums no "DeepState", "Delfi"

Ukrainas armijas Ģenerālštābs 18. janvāra rīta kopsavilkumā ziņoja, ka aizvadītajā diennaktī Ukrainas aizstāvji pie Avdijivkas, ko iebrucēji mēģina aplenkt, atvairījuši 27 okupantu uzbrukumus.

T-90M "Proriv" tiek uzskatīts par pašu modernāko Krievijas bruņojumā reāli esošo tanku. Krievijas propaganda to ir slavējusi kā "labāko tanku uz planētas", kuram "nav analogu", bet būtībā tā ir tanka T-72 pamatīga modernizēta versija. 2020. gadā Krievija atskaitījās, ka ir saražoti 100 šādi tanki 4,5 miljonu dolāru vērtībā.

Tomēr karš Ukrainā pierāda, ka iznīcināms ir jebkurš tanks, tostarp T-90M "Proriv", par kura pirmo zaudējumu tika ziņots jau 2022. gada maijā.

Pašreiz notiekošais karš Ukrainā arī ir pierādījis, ka salīdzinoši dārgos tankus var efektīvi iznīcināt ar daudzkārt lētākiem FPV droniem. Piemērs zemāk esošajā video.


Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrain cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī citos kara noziegumos. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!