Foto: Kadrs no video

Centienos sagrābt Doneckas apgabala pilsētu Avdijivku, iebrucēji no Krievijas zaudējuši gandrīz veselu mehanizēto tanku divīziju jeb 214 tankus. Tā ir desmitā daļa no visiem okupantu tankiem, kas tagad karo Ukrainā, raksta portāls "Forbes".

"Forbes" savā rakstā atsaucas uz atvērto avotu analītiķu datiem. Pirms PSRS sabrukuma 10 tūkstošu karavīru lielai motorizēto strēlnieku divīzijai oficiāli štatā bija jābūt 220 tankiem.

"Kopš uzbrukuma Avdijivkai oktobra sākumā Krievijas 2. un 41. kombinēto ieroču armija zaudēja 214 tankus. Pamatā T-72 un T-80, bet arī dažus modernos T-90. Turpretim ukraiņu brigādes Avdijivkā un tās apkārtnē zaudēja tikai 18 tankus," raksta medijs.


Iebrucēju tanku zaudējumi pie Avdijivkas veido vairāk nekā desmito daļu no visiem tankiem, kas ir okupantu rīcībā Ukrainā. Iebrucēju un Ukrainas tanku zaudējumu attiecība pie Avdijivkas ir 12:1, atzīmē "Forbes".

Šo lielo atšķirību nevar attaisnot ar to, ka ukraiņi šajā apkārtnē nav izvietojuši pietiekami daudz tanku aizsardzībai – te tiek izmantoti tanki, tostarp vācu "Leopard 2", skaidro izdevums. Tāpat tik lielus uzbrucēju tanku zaudējumus nevar izskaidrot tikai ar aizsardzības pozīciju priekšrocībām pār uzbūkošajiem spēkiem.

"Forbes" akcentē, ka ukraiņi veiksmīgāk izmanto mīnas, artilēriju, bezpilota lidaparātus, raķetes un uguni no nostiprinātām pozīcijām. Turklāt Ukrainas aizstāvji ir spējuši to sasniegt par spīti tam, ka ASV Kongresā bloķētās palīdzības dēļ izsīkst artilērijas lādiņu rezerves.

Atvērto avotu pētniecības entuziasti janvāra beigās ziņoja, ka Krievija pie Avdijivkas kopumā zaudējusi desmitkārt vairāk tehnikas nekā Ukraina.

Ekrānuzņēmums no : DeepState" kartes

Avdijivkas virziens ir viens no karstākajiem frontes sektoriem, kur okupanti aktīvi uzbrūk kopš 10. oktobra. Šonedēļ Ukrainas spēki apstiprināja, ka kaujas jau sasniegušas pilsētas apbūvēto daļu un situācija ir sarežģīta.

Kā izskatās Avdijivkā, var redzēt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!