Foto: AP/Scanpix/LETA

Pēc Jevgeņija Prigožina nāves bēdīgi slavenā privātā militārā kompānija (PMK) "Vagner" būtībā izjuka. Tomēr "zārks jau nevar palikt tukšs" – to ieņēma daudzi militārie formējumi, kuru šodien Krievijā ir desmitiem, ja ne simtiem. Formāli tie neiekļaujas Krievijas armijā, taču, kā liecina žurnālistu izmeklēšana, lielākie no tiem, piemēram, BARS un "Redut", ir saistīti ar Krievijas Aizsardzības ministriju. Šiem formējumiem ir arī savi kuratori un sponsori no Krievijas politiskās elites vai biznesa aprindām. Nozares eksperti publikācijā stāsta, kā šī sistēma darbojas, kāpēc Kremlim ir vajadzīgas tā kontrolē esošās PMK un cik ļoti Krievijas algotņi ir gatavi kaujai.

Pēc noslēpumainās lidmašīnas katastrofas, kurā gāja bojā PMK "Vagner" īpašnieks Jevgēņijs Prigožins, daudzi mediji uzdeva jautājumu: kas tālāk notiks ar pašiem "vāgneriešiem"? Lielākā daļa no viņiem turpināja strādāt lielākajā Krievijas PMK "Redut", par kuras izcelsmi nav ticamas informācijas. Ir tikai zināms, ka šī ir viena no vecākajām un profesionālākajām Krievijas PMK, kas izveidota 2008. gadā kā organizācija "Redut – Antiterror".

Kompānijas kuratori ir Krievijas Aizsardzības ministrijas un 45. atsevišķās gaisa desanta speciālo spēku brigādes izlūkošanas virsnieki. Izdevuma "Insider" žurnālisti, kuri Krievijā atzīti par "ārvalstu aģentiem", uzskata, ka "Redut" "krusttēvs" bija Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenās pārvaldes priekšnieka pirmais vietnieks Vladimirs Aleksejevs. Šīs nodaļas pamatnodarbošanās ir militārā izlūkošana. Brīvprātīgajiem, kuri piesakās "Redut", tiek piedāvāta alga 220 tūkstoši rubļu (aptuveni 2200 eiro – red.) mēnesī, ko maksā skaidrā naudā. Var vienoties arī par naudas pārskaitīšanu uz bankas kontu, bet tikai uz VTB banku.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!