Foto: F64

Lai arī trakākie Covid-19 pandēmijas gadi mums ir aiz muguras, joprojām sociālajos tīklos aktīvi tiek "šēroti" ieraksti, kuri apgalvo, ka vakcīnas neesot bijušas efektīvas. Portāls "Delfi", aplūkojot dažādus pētījumus, secināja, ka šādiem apgalvojumiem nav pamata.


Konkrētajā ierakstā apgalvots, ka neesot pētījumu, kas pierādītu vakcīnu efektivitāti. Savukārt, aplūkojot Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) pētījumu no šī gada novembra, redzams, ka, pētot sešu valstu pieredzi, eksperti atklāja, ka balstvakcīnas palielināja imunitāti pret Covid-19 periodā līdz 24 nedēļām.

Tāpat pētnieki atklāja, ka imunitāti pret Covid-19 visbūtiskāk ietekmē tieši laiks kopš pēdējās saņemtās vakcīnas, nevis kopējais vakcīnu skaits.

Ar pilnu pētījuma tekstu iespējams iepazīties šeit.

Arī ASV Slimību profilakses un kontroles centrs (CDC) savos pētījumos nonācis pie līdzīgiem secinājumiem, proti, vakcīnas palīdz apturēt gan Covid-19 izplatību, gan samazināt saslimšanas smagumu tiem cilvēkiem, kuri tomēr inficējas, taču jāņem vērā, ka Covid-19 infekcija mutē un būtiskākais ir tieši pēdējās vakcinēšanas datuma fakts.

Ar vairākiem CDC pētījumiem iespējams iepazīties šeit.

Papildu pētījumi pieejami arī šeit un šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!