Foto: Shutterstock

Vairāk nekā 100 cilvēku dalījušies ar kāda "Facebook" komentāra ekrānuzņēmumu, kurā apgalvots, ka krāsviela E120 jeb karmīns var izraisīt astmu un pat anafilaktisko šoku. Portāls "Delfi" sazinājās ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), kur skaidroja, ka šāda informācija absolūti neatbilst patiesībai.

PVD Pārtikas produktu reģistrācijas daļas vadītāja Diāna Birkenfelde norādīja, ka prasības pārtikas piedevu (E vielu) izmantošanai Eiropas Savienībā ir stingri reglamentētas. Tirgū var laist tikai tās pārtikas piedevas, kas ir iekļautas Eiropas Parlamenta un Padomes Regulā par pārtikas piedevām.

Viņa arī skaidroja, ka pārtikas piedevas var lietot pārtikā, ievērojot noteiktus izmantošanas nosacījumus. Pirms attiecīgās pārtikas piedevas iekļaušanas regulā, pārtikas piedevas izvērtēšanu veic Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA).

Attiecīgi E120 ir atļauts izmantot pārtikas produktu ražošanā. Zinātniskais atzinums, uz kura pamatojoties E 120 ir iekļauta iepriekš minētajā regulā, ir pieejams šeit.

Jāpiebilst, ka visām pārtikas piedevām ir jāatbilst specifikācijām jeb noteiktiem tīrības kritērijiem. Pārtikas piedevu, tostarp E120 (košenils, karmīnskābe, karmīni) specifikācijas ir iekļautas regulās.

Vēl informāciju par pārtikas piedevām var iegūt PVD izdevumā "Kas ir e-vielas".

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!