Foto: DELFI

Pērnā gada vasarā stājies spēkā pirmais spriedums 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņu dalībniekam – iepriekš sodītajam Ivanam Mirahtanovam, portāls "Delfi" ceturtdien uzzināta Augstākajā tiesā (AT).

1990.gadā dzimušajam, iepriekš sodītajam vīrietim par dalību masu nekārtībās spēkā stājies triju gadu un viena mēneša cietumsods.

Jāatgādina, ka šādu sodu Mirahtanovam pērnā gada 22.februārī piesprieda arī Rīgas apgabaltiesa, taču līdz brīdim, kad tas stāsies spēkā, vīrieti atstāja uz brīvām kājām. Rīgas apgabaltiesa nolēma no vīrieša par labu diviem cietušajiem policistiem piedzīto kopumā 330 latu kompensācijas. Cietušās Latvijas Republikas Saeimas pieteikto mantisko kompensāciju tiesa nenoteica, noraidīja arī virkni juridisko personu pietiektos kaitējuma pieprasījumus.

Pirmās tiesu instances spriedumu apsūdzētais pārsūdzēja.

AT, kas lietu skatīja apelācijā, 26.jūlijā nolēma spriedumu atcelt daļā par galīgā soda noteikšanu, proti, saskaņā ar Krimināllikumu noteiktajā sodā ietvert vieglāko sodu pēc 2009.gada 20.augusta Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas sprieduma. Taču galīgo sodu AT nemainīja un, ņemot vērā, ka šis spriedums netika vairs pārsūdzēts, tas ir stājies spēkā.

Mirahtanovs iepriekš bija pazudis un policija viņu izsludināja meklēšanā. Kad viņa lieta beidzot nonāca tiesā, viņš savu vainu atzina, atsakoties arī no aizstāvības.

Jāatgādina, ka kopumā 13.janvāra grautiņu lietā bijuši vairāki spriedumi, taču pārējie spēkā stājušies vēl nav. Virkne apsūdzēto tiek vēl tiesāti, daži – meklēti.

2009.gada 13.janvāra pievakarē Doma laukumā noritēja opozīcijas partijas "Sabiedrība citai politikai" pieteikta protesta akcija, kurā piedalījās vairāk nekā 20 sabiedriskās organizācijas un partijas, kopumā pulcējot aptuveni 10 tūkstošus iedzīvotāju.

Lai arī šis mītiņš noritēja bez īpašiem starpgadījumiem, pēc tā beigām apmēram tūkstotis demonstrantu devās uz Saeimas namu, kur daudzi izsita parlamenta ēkai stiklus, demolēja likumsargu automašīnas un apmētāja kārtības sargus ar dažādiem priekšmetiem, tostarp bruģi un pudelēm. Cieta policijas transports, kā arī vairākas ēkas un veikali Vecrīgā. Traumas guva gan policisti un karavīri, gan grautiņa dalībnieki.

Sākotnēji 68 apsūdzētie tiesai bija nodoti vienā lielā lietā, taču tā dažādu iemeslu dēļ ir sadalīta vairākos procesos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!