Foto: Shutterstock
Ar jūras sāli var ārstēt gandrīz visu — no saaukstēšanās līdz hroniskām slimībām. Sāls ārstnieciskais spēks zināms jau kopš tālas senatnes – jau 4. gadsimtā pirms mūsu ēras par tā dziednieciskajām īpašībām runāja Hipokrāts. Laikā, kad Mēness viesojas Mežāža zīmē, ir piemērots brīdis pārbaudīt šīs vielas transformējošo iedarbību. Raksta tapšanā konsultējusi dziedniece un mediķe Inga Dāboliņa.

Jūras ūdenim piemīt antiseptiskas īpašības, tas mazina sāpes un stresu, stimulē vielmaiņu, ceļ tonusu un līdzsvaro citus organisma bioloģiskos procesus. Par imunitātes stiprināšanu, šķiet, vispār lieki minēt: galu galā tieši tāpēc mēs dodamies atkopt veselību pie jūras – lai sevī "ielaistu" sīkās sāls daļiņas!

Imunitātes stiprināšanai speciālisti parastās sāls vietā uzturā iesaka lietot jūras sāli – tas arīdzan noregulēs asinsspiedienu, savedīs kārtībā zarnu traktu un vairogdziedzeri, turklāt vēl palīdzēs cukura līmeni noturēt normā.

Sāls zāļu skapītī

Saaukstēšanās sākuma stadijā, pret iesnām un sinusītu efektīva ir deguna eju skalošana ar jūras sāls šķīdumu (tējkarote sāls uz glāzi ūdens).


Iesnu un klepus ārstēšanai uz deguna un bronhu rajonā liek zilas krāsas auduma maisiņus ar sakarsētu sāli. 


Astmatiskas lēkmes mazina ar sāli piesātināta gaisa ieelpošana.


Zobu sāpes var noņemt ar sāls palīdzību (uz litru auksta vārīta ūdens – 2 ēdamkarotes sāls). 


Ja smaganas ir pārlieku jutīgas, ieteicams no rītiem skalot mutes dobumu ar sālsūdeni: pustējkarote sāls uz glāzi ūdens. Pie viena nostiprināsies un mazāk asiņos smaganas, atkāpsies paradontoze, zobi kļūs baltāki un stiprāki.


Lai atbrīvotos no pinnēm un pūtītēm, reizi nedēļā seju var notīrīt ar sālsūdeni (tējkarote sāls uz litru ūdens). 


Cistīta ārstēšanai ņem paciņu sāls un pakarsē to uz pannas. Karsto sāli ieber kokvilnas maisiņā, apklāj ar frotē dvieli un bradā pa to ar abām kājām, lai kairinātu urīnpūšļa meridiāna punktus. Šī metode var līdzēt arī daudzu citu kaišu ārstēšanai, jo kāju pēdās atrodas visu orgānu punkti.


Ja kāju ādu un nagus apsēdusi sēnīte, uz nakti nomazgā un nosusini kājas, apber tās ar sāli (īpaši cītīgi apstrādā pirkststarpas). Uz nakti kājas apsaitē. Ja slimība nav ielaista, no rīta pamodīsies vesels, jo sāls ir nāvējoša vide mikroorganismiem!


Ja mugurā jūti stīvumu, pirms miega zem muguras problemātiskajā vietā paliec sasildīta sāls maisiņu. Pie viena, miegā sakustoties, saņemsi vieglu masāžu. 


Sāļās vannas

Šī dziedniecībā izsenis lietotā metode der daudzām vainām: tādējādi var mazināt iekaisumus, cīnīties pret locītavu kaitēm, normalizēt asinsspiedienu, līdzsvarot asinsvadu tonusu. Vien jāņem vērā, ka sāls pelde neder osteoartrozes vai artrīta paasinājuma laikā, un pēc attiecīgā speciālista viedokļa noteikti vērts taujāt arī tad, ja vēlies sāls vannu izmantot psoriāzes, neirodermīta vai sieviešu kaišu dziedināšanai.

Foto: Shutterstock

NB! Sāls vanna nebūs piemērota tiem, kam ir smagas sirds un nieru kaites, nosliece uz asiņošanu, drudzis vai temperatūra!

Uz pilnu vannu vajadzēs 1–2 kg sāls. Vislabākais laiks peldei ir vakarā, pāris stundas pēc vakariņām vai stundu pirms gulētiešanas. Ar karstumu nepārspīlē – optimālā ūdens temperatūra ir 37 grādi, vannošanās ilgums – līdz 15 minūtēm. Vannoties vari ik pārdienas, efektam nepieciešams vismaz 10 vannu kurss.

Karstākas vannas (protams, bez pārspīlējumiem!) ieteicamas aknu un nieru slimniekiem un artrīta gadījumos.

Jūras sāls vannas arī uzmundrina. Šajā gadījumā jāplunčājas no rīta un ūdenim jābūt vēsam, citādi efekts būs pretējs. Guli vannā apmēram pusstundu, un kājām jābūt nedaudz piepaceltām. Vannā jāpaguļ pusstunda arī tad, ja vēlies mazināt stresu.

Starp citu, vannas ar jūras sāli iesaka arī zīdaiņiem un bērniem ar pēcdzemdību traumām, neiroloģiskas dabas traucējumiem un rahīta profilaksei. Atkal jau piebildīsim – jāuzklausa arī ārsta viedoklis šajā jautājumā.

Elpojiet sāļāk!

Tas palīdz pie bronhu, saaukstēšanās, aizdegunes slimībām, un tā var braši tikt galā ar tonsilītu, sinusītu, rinītu, vai angīnu. Litram ūdens pievieno 2 ēdamkarotes sāls un vāri uz mazas uguns 5–7 minūtes. Paelpo no rīta un vakarā pa 15 minūtēm (pie aizdegunes slimībām ieelpo caur degunu, bet izelpo caur muti, pie bronhu slimībām – otrādi).

Veselīgā ierīvēšanās

Šī procedūra labvēlīgi iespaido visu organismu, sargā no saaukstēšanās slimībām, norūda, uzlabo asinsriti un stiprina imūnsistēmu. Maisījumu pagatavo no puslitra ūdens, 250 ml degvīna, 20 pilieniem joda un 2 ēdamkarotēm sāls (ja ir problēmas ar vairogdziedzeri, jodu labāk nepievienot!). Ierīvējies ar cietu sūkli un tūlīt pēc procedūras apģērbies!

Foto: Shutterstock

Mendeļejeva tabula sāls graudā

Ķīmijas mīļotāji sāls graudiņu var "sadalīt sastāvdaļās" un noskaidrot, kādu lomu katra no tām spēlē dziedināšanas procesā. Palūkojoties šādā griezumā, cieņa pret šo apbrīnojamo vielu pieaug vēl vairāk.

  • Kālijs un nātrijs piedalās uztura regulēšanā un šūnu attīrīšanā; 

  • kalcijs piedalās asins recēšanā, šūnu apvalka veidošanā, tam svarīga loma brūču sadzīšanas procesā un infekcijas novēršanā; 

  • magnijs piedalās šūnu vielmaiņā un muskuļu atslābināšanā, tam piemīt antialerģiska iedarbība, tas ir antistresa minerāls; 

  • broms nomierina nervu sistēmu; 

  • jods ietekmē hormonālo līdzsvaru; 

  • hlors piedalās kuņģa sulas un asins plazmas veidošanā; 

  • mangāns piedalās kaulaudu veidošanā un stiprina imūnsistēmu; 

  • cinks stiprina imunitāti, kavē audzēju attīstību, uztur dzimumdziedzeru funkcijas; 

  • dzelzs piedalās sarkano asins ķermenīšu veidošanā un skābekļa transportēšanā; 

  • selēns novērš onkoloģiskās saslimšanas; 

  • varš kavē anēmijas attīstīšanos; elastību un stiprina audus. 

  • silīcijs piešķir asinsvadiem elastību un stiprina audus


Konsultējusi dziedniece un mediķe Inga Dāboliņa

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!