Somu karavīriem Somijas pilsētas Haminas Rezerves virsnieku skolā (RUK) svarīgas ir daudzas dienas - Zvēresta diena, Rožu "kaujas" diena, kā arī izlaiduma svinības.

Tomēr, manā skatījumā, tieši atvērto durvju dienā somu karavīrs, civiliedzīvotāji un pilsētas viesi, savas valsts karavīru triumfu izjūt visvairāk.

Haminas garnizona karavīru ir tik daudz, ka pasākumam nepieciešamas divas dienas.

Kāds no mūsu bijušajiem politiķiem savā aprobežotībā reiz teica: "Mums ir vajadzīga līdz zobiem bruņota 500 vīru liela profesionālā armija." Taču šodien rezultāts ir smieklīgs, lai neteiktu katastrofāls. Haminas RUK gadā sagatavo vidēji 1400 ļoti labi apmācītus jaunākos virsniekus.

Svētdienas rīts šeit, Haminas pilsētā, ir sevišķi krāšņs. Plīvo Somijas valsts un armijas karogi. Zied pienenes, kastaņi un ābeles. Baznīcā rīta dievkalpojumā neparasti daudz cilvēku. Dzied pieaugušo un bērnu koris.

Karogi pacelti par godu Eiropas parlementa vēlēšanām. Ābeles zied tāpēc, ka tā likusi daba.

Tomēr tas viss kopumā nevar neatstāt grandiozu iespaidu uz apkārtējiem. Pilsētiņa ir burtiski pārpildīta ar viesiem.

Ja Rožu "kara" dienā ierodas tikai karavīru draudzenes, tad atvērto durvju dienā te brauc veselām ģimenēm. Sirmgalvji, mazi bērni, draudzenes, brāļi un māsas. Pretēji ierastajam, pilsētā strādā visas kafejnīcas un restorāni.

Pēc komandiera svinīgās uzrunas un instruktāžas karavīru radinieki uzsāk ekskursiju pa karavīru izvietojumiem. Viņiem ļauts redzēt daudz. Kazarmas, kaujas tehniku. Viņi apmeklē RUK muzeju un ieiet karavīru kafejnīcā. Somu valodā to apzīmē par Sotilaskoti - karavīru mājas.

Pēc muzeja apmeklējuma karavīri kopā ar savējiem fotogrāfējas pie Varvaras Šantin pieminekļa. Varvara ir leģendārā Haminas karavīru "Bulciņu mamma".

Pēc tam daudzi labprāt iemūžina sevi pie RUK kritušo virsnieku pieminekļa. Citi apmeklē slaveno Haminas bastionu, ko sākuši celt zviedri un pabeidzis ļeģendārais Aleksandrs Suvorovs.

Pilsētā viņus gaida visas kafejnīcas. Arī Tervasarī kafijas tase "Pie jautrā Patu". Tas ir savāds cilvēks, par kuru vietējo domas dalās. Vieniem liekas, ka viņš ir dīvainis. Citiem, ka viņš ir miljonārs, kurš staigā nosmulētā apģērba un bauda dienvidu Somijas paša populārākā cilvēka statusu.

Tomēr daudzajiem radiniekiem un viesiem paliks neredzami karavīru apmācības mirkļi.

Tāpēc, kaut nedaudz, bet parādīšu karavīru sūro un interesanto ikdienu.

Sūtiet savas reportāžas un saņemiet balvu - dāvanu karti restorāna apmeklējumam.

Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!