Foto: LETA
Pie portāla "Delfi" vērsusies lasītāja Tatjana ar stāstu par to, kā viņas 15 gadus vecā meita ar runas attīstības problēmām tika sodīta un izsēdināta no trolejbusa, jo nepiekāpīgais kontrolieris nemaz necentās ieklausīties viņas paskaidrojumos.

"Rakstu šo reportāžu, lai arī citi vecāki un viņi bērni tā neiekristu. Mana meita ar draudzeni – abām ir 15 gadu – iesēdās 19. trolejbusā virzienā uz Ziepniekkalnu. Viņas iekāpa pieturā pie lielveikala "Rīga Plaza", reģistrēja savus skolēnu e-talonus.

Neizkāpjot no trolejbusa, izlēma, ka brauks līdz centram (trolejbusam Ziepniekkalnā nav gala stacijas, vienā no pieturām tas maina virzienu). Bērni nezināja, ka "gala stacijā" no jauna jāfiksē biļete. Kad iekāpa kontrole, meitenes centās paskaidrot, ka biļetes jau reģistrēja, bet kontrole necentās viņās klausīties un pieprasīja samaksāt trīs eiro lielu sodu. Meitenes atbildēja, ka viņām līdzi nav naudas. "Tad kāpiet ārā, un sods būs pieci eiro!" paziņoja kontrolieris.

Tai pat dienā piezvanīju pa bezmaksas tālruni "Rīgas satiksmei" un paskaidroju, ka bērni nezināja, kur no jauna jāfiksē biļete. Vaicāju, kāpēc kontrolieri tā vietā, lai paskaidrotu kļūdu, viņas izsēdināja no transporta? Saņēmu atbildi, ka kontrolieriem ir tiesības izsēdināt bērnus, kas vecāki par 14 gadiem.

Abām meitenēm ir problēmas ar runas attīstību un skolā viņas apgūst īpašu programmu. No satraukuma viņas nespēja "labajam" onkulim pienācīgi paskaidrot, kurā vietā trolejbusā iesēdušās.

Vēlāk man atzvanīja no "Rīgas satiksmes" un teica, ka sistēmā esot noskaidrojuši, ka biļetes tiešām bijušas fiksētas, meitenēm iekāpjot trolejbusā, bet nav fiksētas pēdējā pieturā. Darbiniece skaidroja, ka, ņemot vērā, ka bērni ir ar īpašām vajadzībām, "Rīgas satiksme" ir gatava anulēt rēķinu. Tādā gadījumā jāraksta iesniegums, pievienojot dokumentus un izziņu no skolas. Es uzrakstīju iesniegumu, ieskenēju dokumentus, bet izziņu no skolas iegūt neizdevās, jo pašlaik skolā norit remonts.

"Rīgas satiksmei" lūdzu risināt šo jautājumu iejūtīgi, bet saņēmu atbildi, ka jāmaksā piecu eiro sods, jo meitenes uz vietas atteikušās maksāt.

Pēc notikušā secināju, ka "Rīgas satiksme" soda bērnus un sirmgalves, taču liek mierā skaļos un bravūrīgos bezpajumtniekus un vājprātīgus vīriešus. Acīmredzot notiek iedzīvošanās uz to rēķina, kas ir vājākie un nespēj sevi aizstāvēt."

"Rīgas satiksmes" pārstāve Baiba Bartaševiča-Feldmane portālam "Delfi" pavēstīja, ka Tatjanas iesniegumu uzņēmums atkārtoti caurlūkojis un nolēmis atcelt meitenēm piemērotu sodu. Bartaševiča-Feldmane arī norādīja, ka "Rīgas satiksme" veic atkārtotas pārrunas ar visiem kontrolieriem par iecietīgu izturēšanos pret gados veciem pasažieriem un tiem, kuriem īpašas vajadzības, kā arī pret grūtniecēm, bērniem un vecākiem ar bērniem.

Tāpat uzņēmuma pārstāve arī atgādina, ka saskaņā ar normatīvajiem aktiem, pasažierim turpinot braukt sabiedriskā transportlīdzekļa nākamajā reisā, gala stacijā atkārtoti jāiegādājas biļete vai no jauna jāreģistrē e-talons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!