Foto: Rihards Baumanis

Otro gadu pēc kārtas Latvija Eiropas rallijkrosa čempionātā ("EuroRX") tika pie medaļām - pērn Reiņa Nitiša izcīnītajam zeltam pievienota sezonas debitanta Jāņa Baumaņa bronza.

Sezonu, kas sākotnēji bija iecerēta kā iepazīšanās, pieredzes iekrāšanas un "izlūkošanas" laiks, Jānis Baumanis noslēdza ar trim uzvaram un sešiem goda pjedestāliem deviņos čempionāta posmos.

Negaidītais pjedestāls Portugālē

Foto: Rihards Baumanis
  

Pasaules un Eiropas rallijkrosa sezona šogad iesākās Portugālē, un savā debijas posmā Jānis Baumanis uzreiz tiek uz goda pjedestāla! Konkurentiem mute vaļā un "SET Promotion" komanda, kuru pērn pārstāvēja Reinis Nitišs, bet šogad Baumanis, saprot, ka atkal izvilkusi pareizo kārti.

Jāņa Baumaņa komentārs par sezonas atklāšanas sacīksti: "Pirmais starts Eiropas čempionātā! Liels satraukums pirms pirmajām sacensībām starp Eiropas "milžiem" šajā disciplīnā. Cīņas par sekundes simtdaļām jau no pirmajiem apļiem un veiksmīga debija. Pirmajās sacensībās 3.vieta. Gandarījums milzīgs un iegūts cīņas spars atlikušajai sezonai!"

Anglija bij aizslēgta…

Foto: Rihards Baumanis
  

Čempionāta otrajā posmā Anglijā Latvijas autosportistam nebija lemts turpināt pārsteigt Eiropu, bet nācās izjust, cik kaprīza ir tehnika un neprognozējams ir autosports.

Jānis Baumanis par Anglijas posmu: "Pirms starta valdīja liels optimisms, jo varu cīnīties par godalgotām vietām čempionātā, bet, sākoties pirmajai dienai  milzīga vilšanās. Tehnikas defekts – jāmaina motors, kas nobraucis sporta režīmā mazāk kā 100 kilometrus. Tas liedz iegūt punktus un atmet mani kopvērtējumā uz 11. vietu. Sezona ir tikai sākumā, galva netiek nokārta, jo priekšā tomēr vēl septiņi posmi…"

Latvieši - 'elles' valdnieki

Foto: Rihards Baumanis

Pasaules un Eiropas rallijkrosa čempionāta trešais posms risinājās Novēģijā, Hellas trasē, kuras nosaukumu mediji un dalībnieki labprāt apspēlēja kā "elli" (no angļu valodas "hell" - elle). Lai nu kā tur būtu ar nešķīstajiem spēkiem, bet Latvijas himna šajā posmā skanēja divreiz - uzvara gan Jānim Baumanim Eiropas "Super1600" klasē, gan Reinim Nitišam "Supercar" ieskaitē!

Jānis Baumanis: "Sacensības norisinājās vietā ar nosaukumu "Hell", bet trase izskatījās kā paradīzē - burvīga ainava, kalni un lejas, iespaidīgs skatītāju skaits. Trase ar interesantu un strādājamu konfigurāciju un tas viss vēl manā dzimšanas dienā! Viss iet no rokas, uzvara kvalifikācijas braucienu summā un pēc tam arī pusfinālā un finālā. Lieliska dāvana – otrais goda pjedestāls un pirmā rallijkrosa uzvara karjerā, izcīnīta tieši manā dzimšanas dienā. Reinis arī izcīna pirmo uzvaru "Supercar" klasē – lieliska Norvēģijas sacīkste latviešiem!"

Somijas "dubļu vannas"

Foto: Rihards Baumanis
  

Somija izsenis ir slavena kā "rallija šūpulis", zeme ar vissarežģītākajiem un skaistākajiem ātrumposmu ceļiem, bet arī mākslīgi būvētās trases te nav no vienkāršajām. Rallijkrosa čempionātā iekļautā Kouvolas trase ir viena no grūtākajām un tāpēc braucēju vidū viena no visaugstāk novērtētajām. Un arī tur debitantam Jānim Baumanim izdevās vērtīgi papildināt savu punktu krājumu Eiropas čempionāta kopvērtējumā.

Jānis Baumanis: "Sacensības norisinājās slavenajā Kouvolas trasē, ko daudzi braucēji slavē un uzteic kā interesantāko rallijkrosa trasi. Trasē ļoti daudz jāstrādā,  sarežģīti pagriezieni ar izteiktu reljefu, tramplīni un visam pa vidu vēl spēcīgas lietus gāzes, kas braukšanu padara ekstremālu, jo logi tiek aizmesti ar dubļu kaudzi ikreiz, kā kaut nedaudz pietuvinies konkurentiem. Finālā trešais goda pjedestāls un sasniegta otrā vieta. Esmu ļoti priecīgs par panākumu tik sarežģītos apstākļos!"

Taktika, "džokeris" un melnais karogs Zviedrijā

Foto: Rihards Baumanis

Zviedrijā otro reizi sezonā Jānis Baumanis palika bez kopvērtējuma punktiem, toties sagādāja šovu apmēram 50 tūkstošiem skatītāju, kas trīs dienas dzīvoja trases apkārtnē. Cīņa ar konkurentiem pusfinālā bija principiāla, taču nenoslēdzās Latvijas sportista labā - Jānim tika parādīts melnais karogs, kas nozīmē diskvalifikāciju.

Jānis Baumanis: "Uz Zviedriju devāmies ar lielu optimismu, ka varēsim cīnīties par nākošo goda pjedastālu un krāt čempionāta punktus. Šajā trasē jābrauc uz limita robežas. Ja brauc lēnāk, zaudē daudz laika; tāpat notiek arī tad, ja pārsniedz savu limitu. Tiku līdz pusfinālam no pirmās rindas, sekoja labs starts, bet tad neveiksmīgi izvēlēts "džokeris" un pazaudētas divas vietas. Turpināju cīnīties un finišēju otrais, bet tiesneši piesprieda divus brīdinājumus, kas nozīmē melno karogu. Paliku bez fināla, bet pieredze iegūta milzīga."

Uzvara pirms atvaļinājuma

Foto: Rihards Baumanis
  

Sestais čempionāta posms Beļģijā risinājās jaunā trasē, kas nebija pazīstama nevienam pilotam, un pirms vasaras pārtraukuma.  Metetas trase Jānim atklāja jaunu pieredzi - izskatās, ka jaunajam pilotam ļoti labi padodas apgūt jaunas, nezināmas trases, kurās pieredzes nav arī viņa konkurentiem.

Jānis Baumanis: "Belģijā ieradāmies optimistiski noskaņoti, jo šī trase gandrīz visiem braucējiem ir jauna. No pirmajiem apļiem rādīju stabilu sniegumu un tika uzvarēts kvalifikāciju summā, pusfinālā un finālā. Lieliskas sacensības ar ļoti labu iznākumu – pirmo vietu, ceturtais goda pjedestāls un esam atpakaļ kopvērtējuma trijniekā!"

"Franču mafijas" spīlēs

Foto: Rihards Baumanis
Francijas posms visu klašu dalībniekus sagaidīja ar ļoti kuplu dalībnieku skaitu - "Super1600" klasē vien bija 32 mašīnas. Turklāt liela daļa no tiem bija mājinieki, kas visā čempionātā nestartē, taču vienmēr ir prieks parādīt, "kurš te ir saimnieks". Diemžēl Jānim Baumanim šī situācija izvērtās nelabvēlīgi, turklāt tiesneši pieļāva kļūdu un Latvijas sportists no Francijas atkal aizbrauca bez punktiem.

Jānis Baumanis: "Pirms sacensībām aizvadījām testus, lai "atcerētos" kā jābrauc un uz sacensībām devāmies labā garastāvoklī. Bez regulārajiem Eiropas čempionāta braucējiem šeit startēja arī TOP12 franču braucēji, visi ļoti spēcīgi un cīņas bija interesantas. Francūži mācēja "izcelt" startus, bet pārējā trasē bremzēja Eiropas čempionāta līderus. Otrajā kvalifikācijā uz to "uzrāvos" arī es - pa priekšu aizbrauca francūzis, kurš pirms pagrieziena sāka bremzēt 20 metrus ātrāk. Ietriecos viņam aizmugurē un atkal melnais karogs... Pēc šā posma Eiropas čempionātā atkritu uz ceturto vietu pirms pēdējām divām sacensībām."

Vācijas labvēlība

Foto: Rihards Baumanis

Priekšpēdējais Eiropas čempionāta posms notika Vācijā, Esteringas trasē, kura lielākajai daļai braucēju ir ļoti labi zināma. Izņemot Jāni Baumani - viņam šī trase ir jaunums. Taču vēlreiz izdevās atkārtot Beļģijas "variantu" un sev nepazīstamā trasē izcīnīt uzvaru. Tas Latvijas sportistu atgriezamedaļu pretendentu pulkā.

Jānis Baumanis: "Liela neziņa par to, kā būs Vācijā, jo manas klases līderiem ir liela pieredze šajā trasē. Pirmais pagrieziens ir ļoti īpatnējs – braucējs, kurš tajā iebrauc pirmais, ļoti reti no tā izbrauc kā līderis. Šis tad nu bija mans trumpis sacensībās un, izvēloties taktiku neiebraukt pirmajam šajā pagriezienā, tā atmaksājās - izcīnīju uzvaras kvalifikāciju summā, pusfinālā un finālā. Lieliska debija slavenajā Esteringas trasē Vācijā! Piektais goda pjedestāls ar trīs uzvarām un atgriešanās Eiropas čempionātā kopvērtējuma trijniekā."

Ir medaļa!

Foto: Rihards Baumanis

Itālijas posmam bija jāizšķir, kurā pozīcijā Eiropas čempionāta debitants Jānis Baumanis pabeigs šo sezonu - otrajā, trešajā vai ceturtajā, jo Sergeja Zagumennova pārsvars bija tik pamatīgs, ka viņu praktiski neviens vairs nespēja kopvērtējumā apsteigt.

Sacīkste, kurai klātienē sekoja līdz arī portāls "Delfi" bija sezonas fināla cienīga - ar sadursmēm, cīņu, veiksmēm un neveiksmēm. Lai arī neizdevās Eiropas čempionātu pabeigt ar uzvaru, bet "tikai" otro vietu, Jānis Baumanis savai titulētajai "SET Promotions" komandai atnesa vēl vienu medaļu.

Jānis Baumanis: "Šīs bija atbildīgākās sacensības, kādas man līdz šim bijušas! Pirmā diena lieliska - trīs uzvaras trīs braucienos. Otrā diena iesākās ar izvairīšanos no avārijas startā, as varētu maksāt kopvērtējuma trešo vietu, bet turpināju lieliski un četru kvalifikācijas braucienu summā biju pirmajā vietā. Seko pusfināls, kurā galvenajam konkurentam Ulrikam Linnemanam mīksta riepa. Es pusfinālu nobraucu stabili otrajā vietā un pēc tā nodrošināju bronzas medaļu Eiropas čempionātā. Bet ar to man nepietiek - vēlos izcīnīt uzvaru arī pēdējā posmā! Finālā izdevās lielisks starts, biju līderpozīcijā līdz pirmajam pagriezienam, tad sadursme ar Ņikitu Misjuļu un paliku pēdējais. Uz brīdi šķita, ka viss ir zaudēts un cīņa par TOP3 sezonas noslēdzošajā posmā ir beigusies, taču ar ļoti ātru braukšanu uz riska robežas spēju izcīnīt otro vietu."

Bonusā - 'pilnpiedziņas brīvdienas' Turcijā

Foto: Rihards Baumanis
Tā kā pasaules rallijkrosa čempionāts ir par diviem posmiem garāks nekā Eiropas meistarsacīkstes, pēc Itālijas Jānis Baumanis ar komandu devās uz Turciju, kur jau iemēģināja spēcīgākās "RX Lites" klases pilnpiedziņas auto. Jāteic, rezultāti vieš cerības nākotnei!

Jānis Baumanis: "Sezonas izskaņā devāmies uz Turciju, lai debitētu sacensībās ar pilnpiedziņas mašīnu "RX Lites" klasē. Stambulas trase  bija sarežģītākā, kādā jebkad braukts, bet, jau pirmo reizi dodoties trasē, mans ātrums ir lielisks un varu būt nopietns konkurents visiem braucējiem. Šajās sacensībās piedzīvots kūlenis, daudz kontaktu un lieliskas cīņas ar konkurentiem.  Finālā trešā vieta, kas, manuprāt, ir perfekts sniegums debijai ar pilnpiedziņas mašīnu!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!