Foto: Shutterstock
Suņi gan var nešķist tik noslēpumaini radījumi kā kaķi, taču arī viņi mēdz darīt daudz ko tādu, kas saimniekam liek mulst. Ir tikai dabiski, ka mums, cilvēkiem, suņu ķermeņa valoda un komunikācija reizēm ir grūti izprotama. Kā tulkojama mūsu četrkājaino draugu patika ostīt citu suņu dibenus, apkampt saimnieka kājas vai spilvenu un nepiedienīgi kustēties, censties noķert pašiem savu asti, kā arī vēl septiņas, cilvēkuprāt, dīvainas darbības, skaidrojis portāls "Vetstreet.com".

1. Savas astes ķerstīšana

Šī saimniekus nereti mulsinošā uzvedība patiesībā sunim vienkārši ir jautrs veids, kā iztērēt enerģiju, kuru nav, kur likt. Parasti tas nav nekas tāds, par ko vajadzētu uztraukties. Taču, ja suns tā dara ļoti bieži, jāapdomā, vai dzīvniekam nav par maz fizisko aktivitāšu. Bieža astes ķerstīšana var liecināt arī par dažām veselības problēmām, piemēram, alerģijas no blusām izraisītu dermatītu (ādas iekaisumu) vai anālo dziedzeru nosprostošanos. Tā var būt arī absesīvi kompulsīva uzvedība, proti, darbības nemitīga atkārtošana stresa iespaidā.

Ja šķiet, ka suns dzenas pakaļ savai astei pārlieku bieži, vajadzētu konsultēties ar veterinārārstu.

2. Saimnieka laizīšana

Foto: PantherMedia/Scanpix

2. Saimnieka laizīšana

Lai arī ne vienmēr var patikt, ka suns pamatīgi nosiekalo seju vai rokas, par to būtu jāpriecājas, jo sunim slapju buču došana ir veids, kā viņš izrāda savu pieķeršanos. Tavs četrkājainais mīlulis noteikti ir arī pamanījis, ka šādā veidā var izpelnīties tavu uzmanību un glāstus.

Protams, ir arī citi iemesli, kāpēc suņi laiza cilvēkiem seju, rokas un citas vietas. Daļa pētnieku uzskata, ka mēle sunim kalpo kā apkārtējās pasaules izpētes "instruments" – līdzīgi kā mums pirksti, kaut ko aptaustot.

Savukārt citi zinātnieki uzskata, ka šāda uzvedība ir mantojums no bērnības, kad suņu mamma laiza savus mazuļus (un kucēni laiza mammu un cits citu), tā apkopjot viņu kažociņus un, galvenais, izrādot mīlestību un rūpes. Arī pieaugušā vecumā suns turpina izmantot šo uzvedību līdzīgu iemeslu vadīts.

3. Paskatīšanās uz tevi un galvas pašķiebšana sānis

3. Paskatīšanās uz tevi un galvas uz pašķiebšana sānis

Svilpošana, runāšana skaļā balsī vai smieklīgu skaņu izdošana var izprovocēt suni veikt vienu no jaukākajām un mīlīgākajām darbībām, kas ir viņu repertuārā – pavērst skatienu tavā virzienā un noliekt galvu sānis. Suņu uzvedības speciālisti uzskata, ka šādos mirkļos suns gluži vienkārši cenšas saprast, ko saimnieks ar to grib teikt. Iespējams, arī četrkājainais draugs mēģina saklausīt kādu sev pazīstamu atslēgvārdu, piemēram, "iesim!" vai "ķer!", lai saprastu, vai tas, ko saki, nozīmē, ka tūliņ varēs darīt kaut ko interesantu un jautru.

Otrs iemesls, kādēļ suns tā varētu darīt, ir lai precīzi noteiktu skaņas avotu. Sak, vai tiešām tas bija mans saimnieks?

4. Izkārnījumu ēšana

4. Izkārnījumu ēšana

Kaprofāgijai (medicīnisks termins, ar ko apzīmē fekāliju ēšanu) var būt daudz iemeslu. Suns tā var darīt, jo gluži vienkārši ir izsalcis. Sunim, lai cik dīvaini tas šķistu, var patikt izkārnījumu smarža un garša. Kā zināms, suņi nereti aprok svaigu gaļu vai kaulu un nogaida, kamēr tas sāk pūt un smakot, lai notiesātu gluži kā delikatesi. Jā, mūsu četrkājainajiem draugiem ir stipri atšķirīga gaume ēdienu ziņā! Ķepainim arī var šķist, ka ekskrementu izpēte ir jautra padarīšana.

Iespējams, arī, ka suņa uzturā trūkst vienas vai vairāku minerālvielu, kas ir atrodamas izkārnījumos.

Tā, protams, nav darbība, kuru mēs vēlamies pieņemt kā ikdienas sastāvdaļu, tādēļ, ja tavs suns ar ko tādu ir aizrāvies, vērts jautāt padomu veterinārārstam.

5. Gaudošana

5. Gaudošana

Vilki gaudo, lai nosūtītu ziņu bara locekļiem, kas atrodas tālumā. Tātad gaudošanai ir labi saprotama jēga savvaļā, taču kādēļ ko tādu dara arī mājās dzīvojošie suņi?

Uzskata, ka tā varētu būt no savvaļas senčiem mantojumā palikusi uzvedība. Suņu uzvedības speciālisti uzskata, ka gaudot suņiem ir instinktīvi nepieciešami un patīkami.

6. Nepiedienīga 'kratīšanās' pie cilvēka kājas vai spilvena

6. Nepiedienīga "kratīšanās" pie cilvēka kājas vai spilvena 

Ko tādu droši vien ir piedzīvojis katrs suņa saimnieks. Parkā visiem ir jautri vērot suņu rotaļas līdz brīdim, kamēr viens draudziņš izdomā "uzkāpt virsū" kādam sugas brālim, nereti sava dzimuma pārstāvim. "Bet, viņš ir kastrēts!" bieži vien taisnojas suņa saimnieks.

Vienalga, vai runa ir par "dibena stumdīšanu" pie saimnieka kājas, spilvena vai cita objekta, šādām darbībām visbiežāk nav nekādas saistības ar seksuālām vēlmēm. Kastrēti un sterilizēti suņi tā visbiežāk dara, kad jūtas priecīgi satraukti vai meklē uzmanību.

Lai izbeigtu šo mulsinošo suņa uzvedību, novērs dzīvnieka uzmanību uz kaut ko citu, piemēram, iedod mantiņu vai našķi!

7. Izmisuma pilna lūkošanās uz tevi

7. Izmisuma pilna lūkošanās uz tevi

Vai tava suņa acis visu laiku ir "notēmētas" uz tevi? Visticamāk, iemesls ir viens no diviem – suns cer, ka iedosi našķi vai arī apbērsi viņu ar uzslavām un samīļosi! Galu galā ir ļoti grūti pretoties šīm skumjajām un lūdzošajām suņa acīm!

Tomēr jāņem vērā, ka sveši suņi brīdinoši veras cilvēkam tieši acīs, pirms mesties uzbrukumā. Par agresiju gan parasti liecina arī citas pazīmes: kājstarpē ierauta vai taisni izslieta aste, atņirgti zobi, rūkšana un tā sauktais "pusmēness" skatiens (redzami acu baltumi).

8. Apļošana uz vietas, iekārtojoties guļvietā

8. Apļošana uz vietas, iekārtojoties guļvietā

Kad suns kārtējo reizi, apļojot uz vietas, mīdās savā guļvietā, it kā cenšoties iekārtoties pēc iespējas ērtāk, tā vien gribas viņu apgaismot, ka šāda māžošanās viņa komfortu nekādi neuzlabos.

Pie šī jokainā rituāla vainojami suņa tāltālie savvaļas radinieki. Suņu uzvedības speciālisti uzskata, ka savulaik vilkiem tuvie suņu senči tā riņķoja ap laukumiņu, kur bija iecerējuši uztaisīt ērtu midzeni gulēšanai, un izkārtoja tur lapas, zāles stiebrus un salmus.

9. Citu suņu dibenu ostīšana

9. Citu suņu dibenu ostīšana

Suņiem otra dibena paostīšana ir tas pats, kas mums pateikt: "Sveiki! Prieks tevi redzēt!" Protams, cilvēku pasaulē šāda uzvedība novestu taisnā ceļā cietumā, bet suņu pasaulē tā ir absolūti normāla sasveicināšanās.

Bet, kādēļ gan jāosta tieši dibens, nevis, piemēram, auss? Suņiem ir aptuveni 10 tūkstoš reižu labāka oža nekā mums, un, ostot otra suņa pakaļgalu, viņi saož smakas, kas ļoti daudz ko pastāsta par sastapto sugas brāli, ļaujot ķepainim noteikt tā aptuvenu vecumu, dzimumu, noskaņojumu un veselības stāvokli.

10. Rotaļlietu kratīšana zobos un sadriskāšana

10. Rotaļlietu kratīšana zobos un sadriskāšana

Izskatās, ka sunim ir ļoti jautri, kad viņš grauž un zobos enerģiski krata savu rotaļlietu. Patiesībā tā viņš ļauj izpausties savam senajam instinktam – nogalināt. Protams, tā ir neliela dramatizēšana. Šādi suns savvaļā savulaik nogalināja savu medījumu. Tagad mājās tā ir vien nevainīga rotaļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!