Foto: LETA

VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) padome ir aicinājusi uzņēmuma valdi LDz koncerna kompānijām neuzņemties jaunas saistības potenciāli Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstos ietveramo kravu grupu pārvadājumiem caur Latvijas teritoriju, "Delfi Bizness" informēja uzņēmumā.

Savukārt LDz valde izteikusi šādu aicinājumu savām meitas sabiedrībām.

"Pēdējā laikā publiskajā vidē ir vērojamas intensīvas diskusijas par un ap mangāna rūdas un citu t.s. potenciāli duālā lietojuma kravu grupu pārvadājumiem caur Latvijas transporta koridoru. Lai gan šīs kravu grupas pašlaik nav ne ES, ne citos sankciju sarakstos, tendences liecina, ka tās pārskatāmā nākotnē potenciāli varētu tikt ietvertas ES sankciju sarakstos, tādēļ LDz padome proaktīvi aicina LDz valdi izvērtēt iespējas LDz koncernam neuzņemties jaunas saistības šo kravu grupu pārvadājumiem," komentē LDz padomes priekšsēdētāja vietnieks Andris Liepiņš:

Savukārt LDz valdes priekšsēdētājs Rinalds Pļavnieks uzsver, ka LDz meitasuzņēmuma SIA "LDz Cargo" pārvadāto mangāna rūdas kravu apmēri veido tikai nelielu daļu no kopējiem Latvijas teritorijā pārvadāto minēto kravu apjomiem.

"Tomēr, ņemot vērā iespēju, ka šī kravu grupa un citi, līdzīgi kravu segmenti varētu tikt ietverti ES sankciju sarakstos, jau pašlaik aicinām arī LDz meitasuzņēmumus neuzsākt jaunu līgumu slēgšanu ar Latvijas transporta koridora dalībniekiem par šādu kravu grupu ekspedēšanu vai pārvadājumu veikšanu, kā arī aicinām sadarbību izvērtēt kopumā," saka Pļavnieks.

Uzņēmumā arī uzsver, ka LDz un tās meitasuzņēmumi stingri ievēro visus starptautisko un nacionālo sankciju regulējošos tiesību aktus un nepieļauj nekādas atkāpes no to prasībām.

Jau ziņots, ka Igaunijas laikraksts "Postimees" šomēnes vēstīja, ka no diviem miljoniem tonnu mangāna rūdas, kas pērn tika eksportēta uz Krieviju, gandrīz 90% tika pārkrauta Igaunijā un Latvijā. Visvairāk tādu kravu pārkrauts Rīgas un Ventspils ostās, bet kopš pagājušā gada arī Sillamē ostā tiek izkrauta un uzglabāta mangāna rūda pirms vilcieni ar to dodas uz Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!