Foto: AFP/Scanpix

Slānekļa eļļas un slānekļa gāzes ieguve, kuras izpēte sākusies dažās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, ir stingri jāregulē, norāda Eiropas Parlaments (EP) divās trešdien pieņemtās rezolūcijās.

Deputāti uzskata, ka dalībvalstīm jāievēro piesardzība, atļaujot netradicionālo fosilo kurināmo ieguvi, un jāveic arī padziļināta analīze, vai ES tiesiskais regulējums ir pietiekams, informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

Ikvienai dalībvalstij jādod tiesības izvēlēties, vai pētīt slānekļa gāzes ieguves iespējas, teikts rezolūcijā. Tomēr attiecībā uz visiem ar slānekļa gāzi saistītajiem pasākumiem vajadzīgs "stingrs tiesiskais regulējums", īpaši attiecībā uz "hidraulisko sadrumstalošanu" - videi un cilvēkiem potenciāli bīstamu slānekļa resursu ieguves veidu. Slānekļa gāzes izpētē un ieguvē ir jāsaudzē vide un jālieto labākā pieejamā tehnoloģija, ievērojot augstākos drošības un vides standartus, saka deputāti.

EP deputāti atzīst, ka būs vajadzīgi ievērojami ieguldījumi, lai izveidotu vajadzīgo infrastruktūru, tomēr tie "pilnībā ir jāsedz rūpniecības nozarei".

Vietējās gāzes ražošanas apjoms Eiropā turpmāk arvien samazināsies, savukārt pieprasījums palielināsies, importa apjomu līdz 2035.gadam palielinot līdz aptuveni 450 miljardiem kubikmetru. Jauni dabas gāzes ieguves avoti un atjaunojamo enerģijas avotu izmantošana, kā arī energoefektivitātes palielināšana var palielināt ES enerģētisko neatkarību.

Lai arī Eiropas Komisija secinājusi, ka ES tiesiskais regulējums pienācīgi aplūko slānekļa gāzes ieguves izpēti un ražošanu, jāturpina rūpīga ES tiesību aktu analīze attiecībā uz šo enerģijas veidu, saka deputāti.

Uzsākot hidraulisko sašķelšanu, obligāti vajadzīgi īpaši ūdens apgādes plāni un pēc iespējas jāizmanto notekūdeņu attīrīšanas iespējas. Uzņēmumiem ir jāatklāj, kādas ķīmiskās vielas tie izmanto, lai pilnībā ievērotu spēkā esošos Eiropas standartus vides jomā, norādīts rezolūcijā.

Parlaments ar 391 balsīm noraidīja vairāku deputātu iesniegto grozījumu, kurā aicināja dalībvalstis ES aizliegt jebkādas jaunas hidrauliskās šķelšanas darbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!