Foto: LETA

Šā gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās samazinājās par 1,3%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tai skaitā apstrādes rūpniecībā - par 1,3% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 9,4%. Savukārt pieaugums bija elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 2,1%.

Šogad jūnijā, salīdzinot ar 2013. gada jūniju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās samazinājās par 2%. Tai skaitā ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 7,6% un apstrādes rūpniecībā - par 2,2%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē bija pieaugums par 0,1%.

Ražošanas apjoma samazinājums bija iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā (kuģu un laivu remonts un apkope, visāda veida iekārtu un ierīču remonts un apkope, ražošanas iekārtu un ierīču uzstādīšana) - par 35,7%, dzērienu ražošanas nozarē - par 26,4%, apģērbu ražošanas nozarē - par 23,1% un gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozarē, izņemot mašīnas un iekārtas - par 5,5%. Būtisks kritums bija arī farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanas nozarē un citu transportlīdzekļu ražošanas nozarē (kuģu un laivu būve un dzelzceļa lokomotīvju un to ritošā sastāva ražošana).

Šā gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar 1. ceturksni, rūpniecības produkcijas izlaide pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 2,4%. Tai skaitā apstrādes rūpniecībā - par 3,7%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 0,6% un elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē - par 1,3%.

Šā gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada 2. ceturksni, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās samazinājās par 0,2%, to ietekmēja produkcijas apjoma samazinājums elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē par 9,7%. Savukārt pieaugums bija apstrādes rūpniecībā - par 1,8% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 9%.

Šā gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem samazinājās par 1,4%. Kritumu ietekmēja produkcijas apjoma samazinājums elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē - par 11,1%, bet apstrādes rūpniecībā un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija pieaugums attiecīgi par 1,1% un 8,8%. 

Šā gada sešos mēnešos lielākais pieaugums apstrādes rūpniecībā bija datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē - par 58,7%, ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanas nozarē - par 20,6% un mēbeļu ražošanas nozarē - par 9,4%. Pirmajā pusgadā ar pieaugumu visos mēnešos strādāja divas pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozares un salīdzinājumā ar 2013. gada 1. pusgadu, produkcijas apjoma pieaugums bija kokapstrādē - par 7,9% un pārtikas produktu ražošanā - par 6%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!