Foto: Reuters/Scanpix

Neskatoties uz Rietumu piemērotajām sankcijām Krievijai, Norvēģijas enerģētikas kompānija "Statoil" plāno turpināt sadarbību ar Krievijas lielāko naftas uzņēmumu "Rosneft", pirmdien paziņojis "Statoil" vadītājs Helge Lunds.

Lunds aģentūrai "Dow Jones Newswires" atzina, ka Ukrainas krīzes dēļ Maskavai piemērotās sankcijas apgrūtinājušas "Rosneft" darbu, kā arī nav padarījušas vieglāku dzīvi uzņēmumiem, kas saistīti ar "Rosneft" un citām Krievijas kompānijām. Bet "Statoil" mērķis ir turpināt sadarbību ar "Rosneft", norādīja Lunds, piebilstot, ka viņi cer uz diplomātiskiem risinājumiem spriedzes mazināšanai starp Rietumiem un Krieviju.

2012.gada maijā "Statoil" un "Rosneft" paziņoja par stratēģisko partnerību, sadarbojoties perspektīvo naftas iegulu izpētē Arktikā un Austrumāzijā.

Tomēr Rietumu piemērotās sankcijas Krievijai varētu ietekmēt abu uzņēmumu sadarbību, jo tās attiecas uz vairākos naftas sektoros izmantoto tehnoloģiju tirdzniecību.

Taču Lunds pauda pārliecību, ka "tas būs vairāk birokrātisks process", kas prasīs ilgāku laiku.

Norvēģija nav Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, bet ieviesa līdzīgas sankcijas kā ES.

Norvēģija un Krievija ir lielākās fosilās degvielas ražotājas Eiropā.

"Statoil" un "Rosneft" šomēnes sāka kopīgu izpēti Norvēģijas ūdeņos Barenca jūrā.

"Rosneft" jūlija beigās arī paziņoja par sešu naftas platformu iznomāšanu no Norvēģijas kompānijas "Seadrill" filiāles "North Atlantic Drilling" (NADL).

Šis 3,22 miljardus eiro līgums ļaus "Rosneft" iegūt tehnoloģijas, ko sankcijas, visticamāk, aizliegtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!