Foto: LETA

Krievijas sankciju ietekmē Latvijas "Maxima" un "Rimi" veikalos Lietuvas un Igaunijas piena produktu īpatsvars nav pieaudzis, biznesa portālam "Nozare.lv" atzīst SIA "Maxima Latvija" un SIA "Rimi Latvia" pārstāvji.

Tāpat nav mainījies arī piena produktu klāsts. "Arī turpmāk neplānojam palielināt importa piena produktu īpatsvaru mūsu veikalu klāstā," norāda "Maxima" pārstāvis Jānis Beseris.

Patlaban lielāko daļu jeb gandrīz 70% no piena produktu piedāvājuma "Maxima" veikalos aizņem Latvijas ražojumi, kamēr Lietuvas piena produktu īpatsvars mazliet pārsniedz 9%, savukārt Igaunijā ražotie piena produkti aizņem vien nedaudz vairāk nekā 4%.

Līdzīga situācija ir arī "Rimi" veikalos, kuros no visa piena produktu klāsta aptuveni 70% ir ražoti Latvijā, aptuveni 10% - Lietuvā, aptuveni 5% - Igaunijā, bet aptuveni 15% ir citu valstu produkcija.

"Visvairāk importa ir sieru grupā, jo veikalos tiek piedāvāts plašs sieru klāsts, savukārt, piemēram, svaigais krējums ir 100% Latvijas ražojums. Arī skābais krējums un kefīrs ir gandrīz tikai vietējā produkcija," atzīmē "Rimi" pārstāve Dace Valnere.

Lētākais piens "Maxima" veikalos ir ražots Latvijā un maksā 59 centus. Vidējās Baltijas valstu piena produktu cenas ir ļoti līdzīgas un atšķirība ir vien dažu procentu robežās.

"Piemēram, piena litram vidējā cena atšķiras vien par nepilnu procentu. Taču bieži vien ir sarežģīti salīdzināt cenas, ņemot vērā, ka produkti ir atšķirīgi - atšķiras gan produktu iepakojums, gan sastāvs," skaidro Beseris.

Arī Velnere norāda, ka Lietuvas un Igaunijas piena un piena produktu cenas "Rimi" veikalos nav zemākas par Latvijas piena produktu cenām. Lētākais piens tetrapakā "Rimi" veikalos ir privātās preču zīmes piens "Rimi Basic", kuru ražo neliels Latvijas piena ražotājs.

Abi lielākie tirgotāji Latvijā uzsver, ka Lietuvas un Igaunijas piena un piena produktu īpatsvaram Latvijas veikalos Krievijas sankciju ietekmē patlaban nav pamata pieaugt.

Kā ziņots, saistībā ar Krievijas noteikto piena produktu eksporta embargo viens no lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem "Food Union" solīja līdz pat 30% samazināt cenas visai piena produkcijai Latvijā. Savukārt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) iniciējusi vietējās produkcijas pašpatēriņu veicinošu kampaņu.

Kā ziņots, Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem. Šajā sarakstā gan nav iekļautas šprotes, zivju un gaļas konservi, kā arī alkohols un saldējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!